Londra merkezli gazete iddia etti: Rusya ve Türkiye Kobani’deki YPG varlığını görüşüyor

Londra merkezli gazete iddia etti: Rusya ve Türkiye Kobani'deki YPG varlığını görüşüyor

Türkiye ve Rusya’nın, DSG’yi Kobani’den çıkarmak için görüştüğü ileri sürüldü. Ankara’nın Rojava’da kendi denetimindeki bölgeleri birbirine bağlamayı hedeflediğ, Moskova’nın da stratejik M4 karayolu üzerindeki denetim için İdlib’de tavizler istediği idia edildi.

Londra merkezli Middle East Eye, Türkiye ve Rusya’nın, Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) Rojava’nın Kobani kentinden çıkarmak için “askeri bir operasyon” hakkında müzakerelerde bulunduğunu yazdı.

Haberde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın operasyon konusunda “Suriye’de gerekli adımları en kısa sürede atacağız” şeklinde sözleri hatırlatıldı.

Konuya ilişkin MEE’ye konuşan kaynaklar, Türk ve Rus yetkililerin, Ankara’nın “terörist” olarak tanımladığı PKK ile doğrudan bağlantılı gördüğü YPG hakkındaki Türkiye’nin endişelerini gidermek amacıyla müzakerelerde bulunduğunu aktardı.

Türkiye’nin amacı kontrolündeki alanları birleştirmek

Haberde Türkiye’nin, “Kobani’yi ele geçirerek ve Türk kontrolündeki Cerablus ve Tel Abyad (Gire Spi) bölgelerini birbirine bağlayarak sınırın batısını kapatmayı hedeflediği” kaydedildi.

Kobani 2012’den beri YPG’nin kontrolünde. Suriye ve Rus askerleri ise 2019’da Türkiye’nin bölgeye yönelik operasyonunun ardından bu kente girdi.

Rusya Kobani’dek varlığını sürdürecek

MEE’ye konuşan kaynaklara göre, taraflar anlaşırsa, Rusya’nın Kobani’deki askeri varlığı devam edecek ama Türkiye stratejik M4 otoyolu çevredeki bölgelerini kontrol edecek.

Yine buna göre Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) grupları kente konuşlandırmayacak ve M4 üzerinde ortak Türk-Rus kontrolü olacak. Türkiye ayrıca, Sarin’deki Rus üssünün güvenliğini sağlayacaktı. Buna karşılık Rusya, YPG savaşçılarının güneye çekilmesini sağlayacak.

Ancak aynı kaynaklara göre Rusya’nın Kobani operasyonunu konusunda taviz vermesi M4 karayolu üzerinde bulunan Suriye’nin İdlib kentindeki Arihah kasabasında vereceği bazı tavizlere bağlı.

Fakat milyonlarca kişinin yaşadığı, askeri tesisler ve silahlı grupların dar bir alanda sıkışıp kaldığı İdlib’de Ankara’nın bölgeyi terk etme konusunda istekli olup olmadığı henüz net değil.

Fakat geçen hafta Bloomberg’e konuşan Türk yetkililer, Türkiye’nin Rojava’da olası bir operasyona destek almak için İdlib’in bazı küçük bölgelerini Ruslara bırakmayı düşündüğünü söyledi.

Anlaşma olmadan operasyon olmaz

MEE’ye konuşan kaynaklar, Rusya ile müzakerelerin halen devam ettiğini ve Erdoğan’ın askeri operasyon için talimat vermeden önce Ros tarafı ile anlaşmanın onaylamasını beklediğini söyledi.

Kaynaklardan biri, “Nihayetinde sonunda bu siyasi bir karar” dedi.

Siteye konuşan Türk güvenlik kaynakları, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Rojava’da bir askeri harekât için hazırlıklarını neredeyse tamamladığını söyledi.

Kaynaklardan biri, ayrıca, Suriye hükumeti ve Rus güçlerinin olası bir operasyonuna karşı İdlib’de de asker konuşlandırdıklarını belirtti.

Kaynak, “Geçmişteki tecrübelerimiz, Rusya ile bir anlaşma olsa bile İdlib’de askeri olarak hazır olmamız gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

Rusya sert oynamaya devam ediyor

Haber de Rusya’nın tüm bu gelişmeler karşısında Türkiye’ye karşı “sert oynamaya” devam ettiği ifade edildi.

Geçtiğimiz hafta sonu, Rus jetlerinin, Türkiye sınırına sadece birkaç kilometre uzaklıktaki Efrin’de Türk destekli SMO karargahını vurduğu ve ayrıca Rus savaş uçaklarının da geçen Perşembe günü Kamışlo’da konuşlandırıldığı hatırlatıldı.

Diğer Haberler