Bu gün “Kürt halkının hayırlı evladı” Sait Çürükkaya’nın şehadetinin 5’inci yıl dönümü

Bu gün "Kürt halkının hayırlı evladı" Sait Çürükkaya'nın şehadetinin 5'inci yıl dönümü Dr. Süleyman, İsmail Beşikçi,

Bu gün Dr. Süleyman olar bilinen Sait Çürükkaya’nın şehadet yıl dönümü. Dr. Süleyman boyun eğmeyen kişiliği ve tükenmeyen Kürdistan aşkı ile kendi IŞİD savaşında savunmasına katılmak için gittiğiGüney Kürdistan’da şehit düştü. Sıradışı kişiliği, cesareti, açık sözlülüğü, ileri görüşlülüğü ve vatanseverliği onu herkesin bildiği bir kişilik haline getirmişti. İsmail Beşikçi Dr. Süleyman için “Kürt halkını vefalı evladı” derken onun kişiliğini iki kelimede özetlemişti. Kürtlerin acıları ve mücadelelerinden nerede olursa olsun kopmamıştı Dr. Süleyman. 

Uzun bir zaman PKK’de  gerilla komutanlığı yapmıştı.  Amed bölge sorumluluğu almış, Türk devleti ile göğüs göğüse çatışmalara girmişti. Öcalan yakalandıktan sonra PKK’nin stratejisini Kürtler için ihanet olarak gördü. PKK deki gidişattan rahatsızlanıp ayrılan ve Almanyaya yerleşerek orada üniversite eğitimini tamamladı. Sosyal danışmanlık yaptı ve kendisine ait işletmeleri vardı. Görünüşe göre hayatında hiç bir eksiği yoktu. Ama ülke sevgisi ve bağlılığı onda hep bir şeyleri yarım bırakıyordu.

 Dr. Süleyman Sait Çürükkaya IŞİD çetelerinin Kürdistan’a saldırısından sonra tüm yaşamını bir tarafa bırakarak Peşmerge güçlerine katıldı.  Yeni peşmergelere  eğitim vererek, bomba ve mayın uzmanlığı yaptı.  IŞİD çetelerine karşı amansız bir mücadele yürüttü ve  son olarak Musul’a yapılan operasyon da en ön saflarda yerini alarak düşmanın üzerine yürüdü. Agiri Özel Birlikleri komutanlığını yaptı.

Yiğit Kürt evladı Sait Çürükkaya IŞİD çetelerinin yerleştirdiği mayının patlaması sonucu 26 Ekim tarihinde Başika yakınlarında beş peşmerge ile beraber yaralandı. Yaralılardan doğu Kürdistanlı bir peşmerge yapılan bütün müdahalelere rağmen şehit düştü, ağır yaralanan Dr. Süleyman Sait Çürükkaya Almanyada Erbil’e giden ambulans uçakla Almanya’nın Koblens kentindeki askeri hastaneye getirilip orada ameliyat edilmişti lakin bütün müdahalelere rağmen Dr. Süleyman Sait Çürükkaya kurtarılamadı.  30 Ekim günü hayatını kaybetti. 

Kürdistan hükümetinin girişimleri ile cenazesi Bingöl’deki köyü Çilkani’de defn edildi. 

14 Kasım tarihinde zamanın Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani tarafından kendisen general ünvanı verildi.

Said Çürükaya’nın sevenlerinin sitemize gönderdiği, hayatını konu alan ve daha önce yayınladığımız  yazıya bu linkten ulaşa bilirsiniz: https://darkamazi.com/archives/1011350

Diğer Haberler