Peşmerge’nin Kobani direnişine katılışı Lozan Anlaşması zihniyetinin kaybedişi demekti 

Peşmerge’nin Kobani direnişine katılışı Lozan Anlaşması zihniyetinin kaybedişi demekti  Barzani

Bugün 28 Ekim, 7 yıl önce bugün Başkan Mesud Barzani’nin talimatı ile IŞİD’e karşı savaşmak ve Rojava’daki Kürt güçlerine destek için Peşmerge gücü Kobanê’ye gönderilmişti.

Tarih 28 Ekim 2014’ü gösterdiğinde Peşmerge Güçleri, Îbrahîm Xelîl – Xabûr Sınır Kapısı’ndan Kuzey Kürdistan’a ordan IŞİD saldırısı altındaki Kobanê’ye geçti. 

Peşmerge’nin Rojava’ya geçişi kimi çevreler tarafından anlamsızlaştırmak, basit bir adım gibi gösterilmek istense de aslında yaşanan şey 20. Yüzyılın yok saydığı ve dörte böldüğü  Sömürge Kürdistan siyasetinin iflası anlamına gelmişti. Yüz yıllık yok sayılmışlığa rağmen bir Kürdistan parçası başka bir Kürdistan parçasına resmi olarak elini uzatmıştı. Bunun için de ilk olarak 16 Ekim günü Kürdistan parlamentosu Rojava’daki Kürt  oluşumunu resmi olarak tanımıştı. Bu tanımayı esas alarak Kobani’ye peşmerge güçlerinin gidişi sağlandı. Bu gidiş, Kürtlere  belirlenmiş olan kaderinin reddedilmesi demekti. 

Diyebiliriz ki Peşmerge’nin Kobani’ye gidişi Kürtlerin Lozan Antlaşmasını ve Lozan siyasetini yendiği anlamına geliyor. Yüz yıllık bir parçalanmışlığı reddetmek demek anlamına geliyor. Bunun için Kürtlerin sahip çıkması gereken çizgi “Kobani’ye Peşmerge gönderen”  çizgidir. Bunu yapan ise dönemin Kürdistan Bölgesi başkanı Mesut Barzani’dir. Barzani Kürtlere dönük oyunu görmüş ve oyunu bozmak için bir çok riski alarak Kobani meselesini Kürt milletinin çıkarına çözüm için sorumluluk almıştır. Sadece peşmerge güçlerini değil IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon güçlerini de Kobani’ye müdahele için tüm diplomatik gücünü ve tecrübesini kullanmıştır.  

Barzani Kobani’nin Kürtler için önemini  Kobani’ye giden Peşmerge güçlerine yaptığı konuşmada şöyle dile getirecekti: ‘Hiçbiriniz dönemeyebilir ve şehit olabilirsiniz. Lakin bu Kurdperwerlik, bizlerin başka bir seçeneği yok, toprağımızı ve halkımızı korumak zorundayız.”

Peşmerge’nin gidiş süreci 

Ağır silahlarla donatılmış Ebdulqehar Doskî komutasındaki ilk Peşmerge tugayı IŞİD’e karşı savaşmak üzere 31 Ekim 2014 tarihinde Kobanê’ye giriş yaptı.

Kobanê tamamen IŞİD teröristlerinden temizlenene kadar orada kalan Peşmerge Güçleri 26 Ocak 2015 tarihinden sonra Kürdistan Bölgesi’ne geri dönmeye başladı.  

Peşmerge Güçleri’nin ilk tugayı 28 Ekim, ikinci tugayı 3 Aralık üçüncü tugayı ise 15 Ocak tarihinde Kobanê’ye ulaştı. Kuzey Kürdistan’dan geçen Peşmerge konvoyunun her geçtiği kentte Kürtler Kürdistan bayrakları ve havai fişekle Peşmerge’yi karşıladı.

Mesut Barzani Kobani’nin IŞİD’den kurtuluşu nedeni ile bir mesaj yayınlayarak şu ifadeleri kullandı:“Bugün direnen Kobanê’nin kurtarıldığı haberini almış bulunmaktayız. Bu haber, her Kürdistanlı ve özgürlük savunucusunu mutlu etmiştir. Bu başarı tüm Kürdistan halkının başarısıdır. İnsanlığın terör vahşetine karşı başarısıdır.

Diğer Haberler