Şii milislerin tehdidinden sonra Bağdat’ta kırmızı alarma geçildi, sokaklara tanklar yerleştirildi

Şii milislerin tehdidinden sonra Bağdat'ta kırmızı alarma geçti, sokaklara tanklar yerleşti

 Irak erken genel seçimler ardından Şii milislerin destekçileri kitlesel protestolar düzenleme tehdidinde bulunurken, başkent Bağdat sokaklarına ek güvenlik güçleri konuşlandırıldı.

Geçen Pazar günü yapılan parlamento seçimlerinde çok düşük performans gösteren İran destekli Fetih Koalisyonu ve diğer milislerin destekçileri, sokağa çıkma ve seçim sonuçlarını protesto etme tehdidinde bulundu.

Bir güvenlik kaynağı Irak medyasına, yeni konuşlandırmaların, Irak’ın önde gelen kurum ve birçok batı ülkesinin büyükelçiliklerinin bulunduğu Yeşil Bölge civarına odaklandığını söyledi.

Sonuçların açıklanmasından kısa bir süre sonra Şii milis destekçileri Bağdat, Basra, Divaniye ve diğer bazı büyük şehirlerde sokaklara döküldü.

Irak güvenlik güçleri Pazartesi günü, Hadi el-Ameri liderliğindeki Fetih Koalisyonu’nun destekçilerinin öğleden sonra bölgenin yakınında protestolar duyurmasının ardından Bağdat’taki Yeşil Bölge’nin tüm giriş kapılarını kapattı.

Irak’ta seçimlerin en büyük galibi 73 sandalyeyle Sadr Hareketi oldu. Kürdistan Bölgesi’nde Kürdistan Demokrat Partisi (PDK), Kürdistan’da ikinci sırada yer alan Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (YNK) iki katından fazla, 33 sandalyeyle galip geldi.

Seçimden kısa bir süre sonra Sadr, devletin kontrolü dışında faaliyet gösteren milislerin dağıtılması gerektiğini söyledi. Bu, silahlarını kaybederlerse Irak’ın siyasi manzarası üzerindeki etkisini kaybetmekten korkan Haşdi Şabi milis gruplarını ilgilendiriyor.

Diğer Haberler