PKK medyası: Duhok’ta kimsal silahtan etkilenen 544 kişi gizli tedavi ediliyor

PKK medyası: Duhok’ta kimsal silahtan etkilenen 544 kişi gizli tedavi ediliyor Rojnews, Mezopotamya haber ajansı, Kani Masi,

PKK’ye bağlı Süleymaniye’de yayın yapan Rojnews gazetesi dün yayınladığı haberde, Duhok’ta kimyasal silahla yaralanan 544 kişinin Bamerne’deki bir askeri hastaneye götürüldüğü yazıyor. Habere göre; “Son günlerde Kani Masi civarında deride kabarcıklar, göz kızarıklığı gibi kimyasal silah kullanıldığı belirtisi olan 544 kişi KDP tarafından Türkiye’ye ait bir askeri hasteneye götürülüyor”. Haberde insanlara “Korona’nın yeni türünün yayıldığı ve Türkiye’den özel doktorlar geldiği” söyleniyor.

Gerçekte neler olmuştu?

Darka Mazi kaynakları Mezoptamya Ajansı kaynaklı Roj News tarafından yayılan haberin hiçbir gerçeklik payı olmadığını netleştirdi.  Şu ana değin Hiror köyünde üç kişinin top atışı sonrası gözlerde kızarıklık ve mide bulantısı nedeni ile hastaneye kaldırıldı. Yaşı ilerlemiş bir çift ve kızlarının evinin önünde yaşanan bir patlamadan ağır etkilenmişler ve aynı gece hastaneye kaldırılmışlardı. Bu üç kişinin haberi canlı olarak Güney Kürdistan medyasında yayınlanmıştı. Yapılan tüm testlere rağmen kimyasal silah izine rastlanmamış görülen semptomların patlama esnasında basıncın yarattığı sarsıntı ve dumandan kaynaklı ola bileceği açıklanmıştı.

Hiror’daki üç kişinin etkilendiği bu vaka dışında her hangi bir vaka bulunmuyor.  PKK medyasının Kürdistan Bölgesine saldırı konsepti çerçevesinde bu haberi masa başında yazdığı görülüyor.

Haberin, PKK’nin hiçbir sitesinde Kürtçe Arami ve Latini alfabe ile yayınlanmaması da haberin gerçek olmadığını gösteriyor. Öyle görünüyor ki PKK haberi daha çok Kuzey Kürdistan halkına dönük yazılmış bir yalan haber.

Kendi kitlesi ile dalga geçmek

Haber masa başı kurgu ve yalan bir haber olmanın dışında da halkı karşı büyük bir terbiyesizliği barındırıyor. 544 insanın Duhok gibi aşiretçiliğin ve aileciliğin olduğu bir yerde kaybolmuş olması, coronasınız diye kandırılması, kimsenin durumdan haberdar olmaması her şeyden önce Duhok halkına yapılan bir hakaret. Bu gün değil 544 kişi iki kişi bile bir gün ortadan kaybolsa, Kani Masi gibi bir yerde herkes haberdar olur. Duhok’ta nerdeyse her köyün sosyal medya gurubu olması, yoğun yakın toplumsal ilişkiler nedeni ile böyle 544 kişini kaybolduğunun gizlenmesi mümkün değil.

Haber bunun için hem haklarında haber yapılan Duhok ve Kani Masi halkına hakaret hem de 3’üncü sınıf yalan habere inanması beklenen kitleye hakarettir.

Türk devleti kimyasal ile saldırır mı?

Türk devletinin Kürtlere ve Kürdistan topraklarına dönük saldırıları onlarca yıldır bir çok yöntem ile devam etti. Sivilleri hedef alan saldırılar ve uluslararası hukuka göre yasaklanmış silahların kullanımından sınır tanımadı. Bundan sonra da bu tür saldırılar yapmalarını beklemek yanlış olmayacaktır. Fakat PKK’nin bu saldırıları ciddi bir biçimde uluslararası komuoyuna taşımak yerine sadece kitlesini motive etmek için kullanması konunun ciddiyetini yitirmesini getirdi. PKK bir çok kez olmayan saldırıları gündeme taşıdı ve ispatlanamayınca da Türk devleti aklandı. Ayrıca hiçbir zaman konu ciddi bir biçimde uluslararası gündeme taşınmadı. Sadece propaganda konusu oldu.

Fakat Kani Masi’de 544 kişini tutuklanması meselesi Türk devletinden çok Kürdistan Bölgesi yönetimini ve KDP’yi hedef alan bir yalan haberdi. PKK medyası son zamanlarda günlük ortalama Kürdistan Bölgesini hedefleyen üç yalan haber yapıyor. Bu haberleri de hedefine göre hangi dilde yayınlayacağına karar veriyor.

Diğer Haberler