Eski PKK yöneticilerinden Serhat Dersim hayatını kaybetti

Eski PKK yöneticilerinden Serhat Dersim hayatını kaybetti

Eski PKK yöneticilerinden, siyasetçi Xıdır Yalçın ( Serhat Dersim) yakalandığı Corona hastalığı nedeni ile hayatını kaybetti. Serhat Dersim Erbil’de bulunduğu hastanede hayatını kaybetti.
1970’lı yıllarda Dersim’de  PKK’ye katılan Xıdır Yalçın, 1980’li yıllarda Lübnan’a geçmiş daha sonra uzun yıllar Mardin, Dersim, Botan gibi alanlarda faaliyet yürütmüştü.

1999 yılında Abdullah Öcalan’ın tutuklandığı zaman sorgudaki itirafları ve PKK’nin değişen stratejisine karşı PKK içinde yükselen muhalefet içinde yer aldı. 2003 yılında Abdullah Öcalan’ın örgütü İmralı’dan yönetmesi ve devlet çıkarına siyasi adımlarını ret ederek muhalif bir gurup halinde örgütlendiler. 2004 yılında ise Abdullah Öcalan ve PKK’nin hayatlarını tehdit etmesi üzerine PKK’den ayrılan guruplar içinde yer aldı.
Serhat Dersim daha sonrasıda hayatını Güney Kürdistan’da sürdürdü. 61 yaşındaki Serhat Dersim’in cenazesi de Erbil’de toprağa verilecek.

Hıdır Yalçın kimdir?

Hıdır Yalçın (Serhat Dersim) 1961 yılında Dersim’in Hozat ilçesinde dünyaya geldi.

İlk ve Ortaokul eğitimini Dersim’de tamamladı. Elazığ Ticaret Lisesi son sınıf öğrencisiyken siyasi nedenlerden dolayı okuldan uzaklaştırıldı. Daha sonra Diyarbakır Ticaret Lisesi’nden mezun oldu. Siyasi nedenlerden dolayı gözaltına alınırken 45 gün ağır işkencelerden geçti. Bırakıldıktan sonra 1979 yılında Beka Vadisi’ne geçti. Burda gördüğü askeri eğitimden sonra PKK’nin ilk gerilla grubu olarak Kuzey Kürdistan’a geçti. Burda 15 Ağustos 1984’te gerçekleşen ilk silahlı eylem grubunda yer aldı. Dersim, Mardin, Botan Eyalet Komutanınlığı görevlerinde bulundu. 1999 yılında PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan’ın yakalanması ardından PKK’nin yaptığı stratejik değişiminden dolayı PKK’den ayrıldı. Bir grup arkadaşlarıyla birlikte Partiya Welatpariza Demokrati Kurdistan’ını (PWDK) kurdu. Kürt siyasetindeki siyasi kimliğinin yanı sıra bir çok gazete ve dergilerde kültür – sanat ve siyaset konularında yazdı. Yaklaşık bir yıldır Akciğer kanseri tedavisi görmekteydi. Son günlerde yakalandığı koranadan dolayı hayatını kaybetti. Evli, Armin (16), Adar (9) adında iki erkek çocuk babasıydı. Son yolculuğuna Behrike Kabrıstan’ında uğurlandı.

Diğer Haberler