İran Genel Kurmay Başkanı Erbil’deki Harir ABD üssünü hedef gösterdi

İran Genel Kurmay Başkanı Erbil’deki Harir ABD üssünü hedef gösterdi Bakiri, İran Devrim Muhafızları Hamza Karargahı Başkanvekili General Mecid Ercmendfer,

İran’da yayın yapan ve orduya yakınlığı ile bilinen  Bultannews isimli haber sitesi İran Genel Kurmay Başkanın bazı açıklamalarını yayınladı. Açıklama geçtiğimiz Pazar günü İran Genel Kurmay Başkanlığındaki görev devir tesliminde yapılmış.

Harir’de bize karşı komplo düzenleniyor

 İran Genelkurmay Başkanı General Bakıri, Erbil’de ABD askerlerinin bulunduğu Harir askeri üssünü kastederek, “Sınırlarımıza yakın Harir üssünün bulunmasına müsamaha göstermeyeceğiz” dedi. Ayrıca Bakıri, İran Devrim Muhafızları’nın Rojhılatlı örgütlere yönelik başlattığı operasyonları “büyük bir gelişme” ve şeklinde yorumladı.

Erbil’deki stratejik Harir askeri üssünü de hedef gösteren Genelkurmay Başkanı Bakıri, “Bize karşı komploların planlandığı yerlerden biri de Harir’deki Amerikan üssüdür. Sınırlarımıza yakın Harir Üssü’nün varlığına ve bu üs içinde karşı-devrimci komplo toplantılarının yapılmasına müsamaha göstermeyeceğiz.

Öte yandan İranlı General Mecid Ercmendfer de Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde dört mevzinin “akıllı silahlarla” vurulduğunu söyledi. Fakat buraların neresi olduğu konusunda haberde bir bilgi geçmedi.

Harir üssünün önemi

Harir hava üssü İran sınırına 115 km uzak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil’e ise 65 km uzaklıkta.

Üssün tarihi Saddam Hüseyin dönemindeki İran- Irak savaşına dayanıyor. İran Harir hava alanından kalkan uçaklarla çok kez vuruldu. Yani İran’da Harir hava üssünü kendisi için çok önemli görüyor.

ABD, Irak’ı savaşı sırasında, 23 Mart 2003’te, 173’üncü Hava İndirme Tümeni’nden bin komandoyu paraşütle Harir’deki hava üssüne indirmişti. Pistin kargo uçaklarının iniş yapabileceği yeterli altyapıya sahip olmaması nedeniyle güçlendirilmesi ve uzatılması çalışmaları başlatılmıştı. Şu anda Harir ABD’nin Irak’taki en büyük üssü. Rojava’ya giden yardımlar da buralardan çıkan tırlarla gönderiliyor.

Kürt partilerine saldırı büyük bir olayın başlangıcı

Bakiri’nin daha önce Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki Rojhılatlı partileri hedeflediği biliniyor. Bu habere göre, – “büyük bir olayın başlangıcı” olduğunu ifade eden Bakıri, “Siyonistlerin, ABD’nin ve bazı gerici Arap ülkelerinin desteğiyle sınırlarımız boyunca yuvalanan bu örgütler yok edilecektir” dedi.

Kürdistan Bölgesi toprakları içerisindeki saldırıların “BM şartlarına göre meşru müdaffa çerçevesinde” yapıldığını savunan Tümgeneral Bakıri, “İran halkına karşı çıkan bu terör örgütlerinin Kuzey Irak’tan sökülmesi gerekmektedir. Hem Irak hükümetine hem de Kuzey Irak Bölgesel yönetimine bu konuda sorumluluk düşüyor; Biz bu gruplarla uğraşamayız ama siz bir önlem almayın diyemezler; Bu çelişki kabul edilemez. Bu uzun yıllardır yaptığımız uyarılar yeter artık” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler