Kürdistan için ekonomik ve diplomatik başarı: Kor Mor Gaz anlaşması

Kürdistan için ekonomik ve diplomatik başarı: Kor Mor Gaz anlaşması DNO, DFC; BAE,

 ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu’nun (DFC), Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Kor Mor gaz santraline 250 milyon dolarlık finans desteği sağlayacağı belirtildi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli Dana Gas ve Crescent Petroleum liderliğindeki konsorsiyum Pearl Petroleum, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan Kor Mor gaz santralinde yürüttükleri gaz geliştirme ve genişletme projesinin finanse edilmesine yardımcı olmak için ABD Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (DFC) ile 250 milyon dolarlık bir finansman anlaşması imzaladı.

Dana Gas ve Crescent Petroleum tarafından yapılan açıklamada, DFC, Kürdistan Bölgesi’ndeki Kor Mor gaz santralindeki gaz geliştirme ve genişletme projesinin desteklemek için 7 yıl boyunca finansal destek sağlayacağı belirtildi.

Açıklamada, sağlanan kredinin Kor Mor gaz tesisindeki üretimin %50 oranında artarak 690 MMcf/d’ye yükseltilmesini finanse etmeye yardımcı olacağı öngörülüyor.

Başbakan Barzani: Vatanımız için daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz 

Twitter hesabından açıklama yapan Başbakan Mesrur Barzani, DFC ile Dana Gas şirketinin Kürdistan Bölgesi’nin doğal gaz kapasitesinin artırılması için vardıkları anlaşma sonucunda 250 milyon dolarlık bir yatırımın Kürdistan Bölgesi için garantilendiğini belirti.

Başbakan Mesrur Barzani, “DFC ile Dana Gas arasında imzalanan anlaşma, Kürdistan Bölgesi’nin Kor Mor gaz tesisini genişletmek için 250 milyon dolarlık bir bütçeyi temin ediyor. Bu anlaşma, temiz, ucuz elektrik üretimimizi artıracak ve Kürdistan’da çok sayıda iş fırsatı yaratacaktır. Böylece vatanımız için daha iyi bir gelecek inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.

DFC’nin CEO’su: Bu proje ABD’nin Kürdistan Bölgesindeki yatırımlarının devam edeceğini gösteriyor

DFC’nin CEO’su Dev Jagadesan daha önce yaptığı bir açıklamada, “Kor Mor’da yaptığımız yatırımla, Kürdistan Bölgesi’ndeki insanların enerjiye erişimini önemli ölçüde artıracaktır. Bu proje, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki yatırımlarını devam edeceğini gösteriyor” demişti.

Dana Gaz’ın CEO’su Patrick Allman-Ward Kürdistan Bölgesi’ndeki yatırımlarına ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Pearl Petroleum’daki ortaklarımızla birlikte, Kürdistan Bölgesi’nin gaz sektörünü daha da geliştirmekten, daha fazla temiz enerji arzı sağlamaktan ve yerel ekonomik kalkınmayı desteklemekten gurur duyuyoruz. Bu anlaşma, bölgeye ve bölgenin uzun vadeli beklentilerine olan güvenimizin devam ettiğinin altını çiziyor.”

Bu yılın başından itibaren ABD Enerji Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’nin doğal gaz rezerviyle ilgili bir araştırma yaptı. Bu kapsamda Konsorsiyum Pearl Petroleum’un kapasitesini arttırmasını ve gaz üretiminin arttırmasını istedi. ABD’ye göre Kürdistan Bölgesi’nin doğal gaz pazarı Irak’ın elektrik üretimi için İran’dan aldığı doğal gazın alternatifi olarak görülebilir.

KM-250 projesi, Kor Mor’da toplam üretim kapasitesini 1 milyar metreküp/güne yaklaşmayı hedefleyen iki trenli bir genişleme projesinin ilk aşaması. Geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle durdurulan proje, 2021 Nisan ayında yeniden başlandı ve şu anda 2023 Nisan ayına kadar tamamlanması planlanıyor.

Diğer Haberler