Ketaibi Seyid Şüheda Sözcüsü Fertusi: Türkiye’ye karşılık vereceğiz ama yönteme daha karar vermedik

Ketaibi Seyid Şüheda Sözcüsü Fertusi: Türkiye'ye karşılık vereceğiz ama yönteme daha karar vermedik

 İran’a yakın Haşdi Şabi’ye bağlı milis gücü Ketaibi Seyid Şüheda Sözcüsü Kazım Fertusi, TSK’nin iki gün üst üste yaptığı saldırılardan sonra Türkiye’ye karşılık vereceğiz dediğini duyurdu. Saldırı da Haşdi Şabi’ye bağlı YBŞ yönetiminden Said Hasan da hayatını kaybetmişti.

Türkiye’ye nasıl karşılık vereceğimizin daha kararını vermedik? 

Kazım Fertusi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, “Irak’ın egemenliğinin ihlali bütün taraflar için önemlidir. Dışarıdan hiçbir güç Irak içişlerine müdahalede bulunamaz.  Ancak bu saldırı ile bir müdahalede bulunuldu. Buna karşılık verilmesi gerekiyor” dedi.

Türkiye’ye verecekleri karşılığın yöntem ve şekline dair henüz bir karar vermediklerini belirten Kazım Fertusi, “Haşdi Şabi savaşçılarının kanının boşa akıtılmasını kabul edemeyiz. Bu saldırılar tekrar ederse bizim de mutlaka karşılaştığımız olacaktır. Yöntemi ve zamanı konusunda şu anda araştırma aşamasındayız.  Ancak böylesi bir karar için onay almamıza da gerek yok. Bununla birlikte hükümetin kabul etmesi gerekiyor ki eğer hükümet gerekeni yapmazsa biz şehitlerimizin kanını yerde bırakmayacağız, intikamını alacağız” diye konuştu.

Irak yönetimi de Haşdi Şabi’nin Irak’a girmesine izin vermiyor

Fertusi Türkiye’nin,  Şengal ve civarı ile Erbil, Süleymaniye ve Duhok’a yönelik, PKK militanlarını bahane ederek sürdürdüğü saldırıları tekrarladığını söyledi ve Türkiye’nin bu gerekçeye sığınarak Irak topraklarına geçmesine ve egemenlik hakkını ihlal etmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

Kazım Fertusi şöyle devam etti:

“Irak hükümeti ve Kürdistan Bölgesi Yönetimi de Haşdi Şabi’nin Şengal’e geçişine izin vermiyor.  Bu da Bölgesel Hükümet, Irak ve Türkiye arasında ortak bir iradenin oluştuğunu gösteriyor. Türkiye’nin Şengal’I hedef almasının önünün açıldığını gösteriyor.”

Irak sınırlarını koruya hazırız 

Fertusi ayrıca Irak sınırlarını ve egemenliğini korumak için görev almaya hazır olduklarını kaydetti, Irak hükümetinin bu durumla başa çıkabilmesi için bunun gerekli olduğunu söyledi.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi, Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ)’nin kontrolü altında bulunan hastaneye Türkiye tarafından önceki gün düzenlenen hava saldırısında, 8 kişinin hayatını kaybettğini, 4 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı da 10 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Diğer Haberler