Önemli adım: Başmax sınır kapısına asayiş güçleri yerleşiyor

Önemli adım: Başmax sınır kapısına asayiş güçleri yerleşiyor

Başbakan yardımcısı Kubat Talabani’nin talimatı ile adı kaçakçılık ve yolsuzluk ile anılan Başbax sınır kapısına Süleymaniye’ye bağlı asayiş birlikleri yerleştirilecek.

Başmax sınır kapısı Süleymaniye ve Kürdistan Bölgesi için Habur sınır kapısından sonra en önemli ikinci kapı durumunda. Günlük yüzbinlerce dolar geliri olan kapı uzun bir zamandır kaçakçılık ile anılır olmuştu. YNK’nin eski Eş başkanı Lahor Cengi ve kendisine bağlı ekiplerin kapıda alınan gümrükleri Kürdistan Bölgesine teslim etmediği gibi ayrıca bu paranın nereye gittiği bilinmiyordu. Paranın Süleymaniye’deki kurumlara aktarıldığına dair de her hangi bir bilgiyede şu ana değin  rastlanmadı.

Daha önce birçok milletvekili ve aktivisti Başbax sınır kapısındaki yolsuzlukları belgeleri ile ispatlamıştır. Hükümtin tüm çağrılarına rağmen Lahor Cengi bu konuyu tartışmaya yanaşmamış ve kapıdaki durum gün be gün daha kötü duruma gelmişti.

Başmax sınır kapısına asayiş güçlerinin yerleştirilmesi Kürdistan Bölgesinin yolsuzlukla mücadelede attığı önemli bir adım olacak. Bu ayrıca ciddi anlamda ekonomik bir gerileme yaşayan Süleymaniye içinde önemli bir adım. Çünkü yaşanan yolsuzluk, tehdit ve kaçakçılık nedeni ile pek çok ekonomik çevre Süleymaniye’den çekilmişti.

Diğer Haberler