4. Stratejik Diyalog görüşmelerine Peşmerge ve Irak ordu yetkilileri beraber katılıyor

4. Stratejik Diyalog görüşmelerine Peşmerge ve Irak ordu yetkilileri beraber katılıyor

ABD-Irak Stratejik Diyalog görüşmeleri devam ediyor. Yarın Washington’da ABD ile Irak arasında 4. Stratejik Diyalog görüşmeleri gerçekleştirilecek. Görüşmelerde ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesinin ele alınması bekleniyor. Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi güvenlik kurumları temsilcisi de Irak askeri heyetiyle birlikte görüşmelere katılıyor.

Görüşmelere ilişkin açıklamada bulunan eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Kimmitt, “Bana göre iki ülkenin, ilişkilerini pekiştirmesi gerekiyor. Irak, birçok taraf ve gücün, ABD’yi müttefiklerinden ayırmak istediği bir bölgede bulunuyor. İlişkilerin devam etmesi, ABD’nin Irak’tan uzaklaştırılması ihtimalini azaltır. Bence ABD’nin Irak’ta kalması önemli ve gereklidir. ABD’nin Irak’taki müttefiklerimize destek ve yardım amacıyla Irak’ta güçlü bir askeri ve siyasi konumu olmalı” dedi.

K24’te yer alan habere göre; 4. Stratejik Diyalog görüşmelerine ilişkin ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Casım Abdulaziz ise, “Elbette bu görüşmeler, ABD ile Irak arasındaki stratejik ilişkilerin geleceği açısından önemlidir. Irak Dışişleri Bakanı başkanlığındaki üst düzey bir heyet görüşmelere katılıyor. Ayrıca farklı bakanlıklardan uzman kişiler ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti temsilcisi de yer alıyor. Ulusal çıkarlar çerçevesinde tek ekip olarak çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Abdulaziz, Peşmerge Bakanlığı heyetinin de görüşmelerde yer almasıyla ilgili, “Üst düzey Irak askeri heyeti Genelkurmay Başkanı Korgeneral Abdulemir Şemeri başkanlığında, Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Areci, Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi güvenlik kurumları temsilcisi Tuğgeneral Hejar Omer’le birlikte Pentagon’da bir görüşme gerçekleştirdi. ABD askeri heyetinde Savunma Bakanı General Lloyd Austin, Dışişleri Bakan Yardımcısı Joey Hood, ABD’nin Irak-Suriye güçleri Komutanı General Paul Calvert ve Savunma Bakan Yardımcısı yer aldı” diye belirtti.

Peşmerge Bakanlığı ve Kürdistan Bölgesi güvenlik kurumları temsilcisi Tuğgeneral Hejar Omer de ABD Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey isimlerle görüşme gerçekleştirdi. Ayrıca Kürdistan Bölgesi heyetinin, görüşmeler kapsamında diğer bazı toplantılar da gerçekleştirmesi bekleniyor.

Çekilme anlaşması imzalanacak

Öte yandan Irak Başbakanı Mustafa Kazimi’nin yarın ABD’ye giderek Başkan Joe Biden’la görüşmesi planlanıyor.

New York Times’ın haberine göre Biden ve Kazimi, Beyaz Saray’da, Amerikan güçlerinin Irak’tan çekilmesi protokolünü imzalayacak. Habere göre Irak’ta bulunan 2 bin 500 Amerikan askeri çekilecek ve Amerikan güçlerinin Irak’taki rolü gözden geçirilecek.

Diğer Haberler