Kommagene’nin Altın Köprüsü’de Hasankeyf gibi sular atında kalacak

Kommagene'nin Altın Köprüsü'de Hasankeyf gibi sular atında kalacak

Batman’ın tarihi Hasankeyf ile Urfa’nın Halfeti bölgesinde olduğu gibi, Adıyaman’da da bin 500 yıllık tarihi olan Altınlı Köprüsü, 2022 yılının sonunda Çetintepe Barajı’nın suları altında kalacak. Kommagene uygurlığının merkezi Adıyaman’daki köprü sular atında kalacak.

Kemer yapısı ve üst yapısı birbirinden farklı dönemlerde yapıldığı belirlenen ve yaklaşık bin 500 yıllık olan tarihi Altınlı Köprüsü önümüzdeki yıl Çetintepe Barajı’nın suları altında kalacak. Büyük ihtimal Roma döneminde yapılan köprü önemli bir geçiş hattı olduğu için daha sonraki siyasi güçler tarafından da sürekli onarılarak kullanıldı.

Halfeti ve Hasankeyf gibi sular altında kalacak tarihi köprü, yüzyıllar sonra yeniden gün yüzüne sağlam bir şekilde çıkabilmesi için restore edildiği belirtiliyor. Fakat bir bölüm uzmanlar bu restorasyonun  köprüyü koruyamaya yetmeyeceğini belirtiyor. Ayrıca su altında kalsa bile tarihin insan toplumundan koparılmasının bir faydası olmayacağını da belirtiyor.

Turizm Tanıtma Platformu Adıyaman Temsilcisi Tayfun Güzel ise, “Burası da ne yazık ki baraj suları altında kalacak. Aynı Halfeti gibi, aynı Hasankeyf gibi bir tarih yok olacak. Yalnız burada güzel bir çalışma yapılmış. Yüzyıllar sonrasına ışık tutacak, belki de baraj suları çekildikten sonra yine bu tarih ortaya çıkacak” diye konuştu.

Altınlı Köprü’nün hikayesi

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Altınlı Köprünün, kralın kızı tarafından Selefkiler zamanında yapıldığı rivayet ediliyor. Yıkılma durumunda eşdeğer köprüyü inşa edecek altının, civarında gömülü bulunduğu ve ismini bu gömülü altından aldığı iddia edilen  köprünün, büyük bir kemeri ve kademeli olarak küçülen üç kemeri daha bulunuyor.

Köprü taşlarının harç kullanılmadan sıkıştırma stiliyle yapıldığı, ana kemerin temelde 14 taş, yukarıya çıkıldıkça kademeli daralma yapılarak 9 taştan yapıldığı öğrenildi.

Kemerin batı kısmında 63, doğu tarafında 70 sıra taş bulunuyor, İkinci kemerde ise tabanda 9 sıra taş ve toplam 33 taş var.

Üçüncü kemerde de 10 sıra taş ve toplam 26 taş, dördüncü kemerde ise 9 sıra taş ve toplam 19 sıra taş kullanılarak yapıldığı gözlemleniyor.

Köprünün önden yüksekliği yaklaşık 20 metre. Ana kemer, azgın suya karşı korumak için koni şeklinde kemerin her iki tarafına destek yapıldığı görülüyor

Diğer Haberler