Taliban sözcüsü Zabihullah’tan Türkiye’ye “cihat ilan ederiz” tehdidi

Taliban sözcüsü Zabihullah’tan Türkiye’ye “cihat ilan ederiz” tehdidi

ABD güçlerinin çekilmesiyle Afganistan’da güç kazanan Taliban örgütü, Türkiye’nin  güçlerini çekmemesi durumunda 20 yıllık cihad fetvası çerçevesinde yaklaşacaklarını duyurdu. Taliban  Ankara’yı sözünde durmamakla suçladı.

NATO birliklerinin çekilme sürecinde Afganistan’daki gücünü artıran Taliban, Türkiye’yi Afganistan’da kalmama konusunda uyardı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, Türkiye’nin de kabul ettiği Doha Anlaşması uyarınca tüm yabancı güçlerin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğine vurgu yaparak Türk yönetiminin “ABD ile anlaşmalı bir şekilde ve ABD’nin emriyle” ülkede asker bulundurma ve “işgali genişletme” kararı aldığını, bu kararı en güçlü şekilde kınadıklarını belirtti.

Mücahit, “Hangi ülkeye ait ve hangi bahane altında olursa olsun yurdumuzda yabancı güçlerin bulunmasını işgal olarak görmekteyiz ve işgalcilere son 20 yıllık cihata dayanak oluşturan 2001 yılında yayınlanan fetva uyarınca muamele edilecektir” dedi.

“Afganistan İslam Emirliği” ve Afgan halkının Türkiye’nin Müslüman halkıyla tarihi, kültürel ve dinsel bağları bulunduğuna işaret edilen açıklamada “işgalin bu bağları ve ikili ilişkileri zedeleyeceği, Türk yetkililere karşı husumete neden olacağı” uyarısı yapıldı. Taliban, 1996-2001 dönemindeki iktidarı sırasında ülkenin resmi adını Afganistan İslam Emirliği olarak ilan etmişti.

Açıklamada Türkiye’nin kararının Afganistan’ın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal edeceğini ve ulusal çıkarlarına ters düşeceğini belirten Taliban, Türk yetkilileri kararından geri dönmeye çağırdı.

Yapılan açıklamada ayrıca, “Türk yetkililer kararlarından dönmez ve ülkemizi işgal etmeyi sürdürürse İslam Emirliği ve Afgan halkı 20 yıllık işgale karşı durdukları gibi dini, vicdani ve yurttaşlık ödevi olarak onların da karşılarında duracaktır ve doğacak tüm sonuçların sorumluluğu, başkalarının işlerine müdahale eden ve bu tür düşüncesiz kararlar alanların omuzunda olacaktır” ifadelerine yer verildi.

Diğer Haberler