ENKS, PYD tarafından kaçırılan 54 Kürdün akıbetini görüşmeler için şart koydu

ENKS, PYD tarafından kaçırılan 54 Kürdün akıbetini görüşmeler için şart koydu HSD; PYD;

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye Demokratik Güçleri’nden (HSD), Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçleri tarafından kaçırılan Kürtlerin akıbetinin ortaya çıkarılmasını talep etti.

Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-S) Politbüro üyesi Beşarî Emîn geçtiğimiz günlerde HSD heyetinin ailelerinin uzun süredir akıbetini bilmediği Emîr Hamid ve  Fûad Îbrahîm isimli iki Rojava Kürdünün HSD’ye bağlı güçler tarafından tutuldukları cezaevlerinde ‘yanlışlıkla’ öldürüldüklerini kendilerine ilettiklerini açıklamıştı.

Daha öncede Rojava’daki ENKS tarafları 54 ismin listesini yayımlayarak PYD asayişi tarafından cezaevlerinde katledilenlerin listesini yayınlamıştı. İki Kürdün  daha zindanlarda katledildiğinin HSD tarafından kabul edilmesi üzerine, ENKS bir açıklama yayımlayarak görüşmelerin yeniden başlaması için PYD güçleri tarafından kaçırılan Kürtlerin akıbetinin ortaya çıkarılmasını talep etti.

ENKS dün bir açıklama yayınlayarak  “ENKS ve HSD liderliği ile müzakerelerin yeniden başlatılması için HSD heyetine, PYD tarafından kaçırılan isimlerin bir listesini sundu. Militanların kontrol alanlarında tutuklu ve  kaçırılanların akıbetlerinin açıklanmasını talep etti” ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, “ENKS, herhangi bir anlaşmaya varılmadan önce çözülmesi gereken temel ihtilaf noktalarından biri olarak bukonun açıklığa kavuşturulmasını değerlendirdi” ifadesine yer verildi.

ENKS, açıklamasının devamında, Emîr Hamid ve  Fûad Îbrahîm’in katledilmelerinin itiraf edilmesinin kayıpların akibedi taleplerine cevap olarak kabul etmediklerini belirterek, “Bu dosya açık kalmıştır ve halen de HSD’nin müzakere kurulunun resmi olarak kaçırılanların akıbetleri ile ilgili her şeyi ortaya çıkarmaları ve suçluların yargılanması gerekmektedir. Birlik müzakerelerinin yeniden başlaması için bu talebimiz ön şart olarak görmekteyiz” denildi. Açıklamada, “Konsey, bu kişilerin akıbetiyle ilgili gerçeği şeffaf bir şekilde ortaya koyma konusundaki tutumunu bir kez daha yinelemektedir” denildi.

Rojava’da HSD ve PYD’nin 2011’de hakim olmasından bu güne PYD’nin cezaevlerinde işkence altında ölen 54 Kürdün listesi yayınlanmıştı.

PYD asayişi, 24 Mart 2017’de Derik kırsalında ENKS üyesi Fûad Îbrahîm, 11 Ocak 2014 tarihinde de Kürt aktivist Emîr Hamid ‘i Dirbesiye’de kaçırmıştı. Her iki Kürdün ailelerin tüm girişimlerine rağmen PYD  her iki gencin akıbetlerini açıklamamıştı.

HSD geçtiğimiz gün ENKS ile yaptığı görüşmede Emîr Hamid ve  Fûad Îbrahîm’in güçleri tarafından cezaevinde ‘yanlışlıkla’ öldürüldüğünü iletmişti.

Diğer Haberler