Türkiye’nin Efrin’i işgali sonrası Kürt nüfusu yüzde 90’dan yüzde 23’e düştü

Türkiye’nin Efrin’i işgali sonrası Kürt nüfusu yüzde 90’dan yüzde 23’e düştü

Türkiye’nin Efrin’i işgali sonrası Kürt nüfusu yüzde 90’dan yüzde 23’e düştü

Efrin’de demografi değiştiriliyor. İşgal sonrası geçen üç yıllık zaman zarfında Kürt nüfusu  yüzde 67 azaldı.

Türkiye’ye bağlı çetelerin Efrin’i işgal edişinden bu yana Efrin’de Kürt izlerinin silinmesi çalışması yapılıyor. Bunların başında da demografi geliyor. Kürt nüfusu Efrin işgalinden önce yüzde 90’ı aşıyordu. İşgal sonrası ise bu oran yüzde 67’ye düştü.

Türkiye ve kendisine bağlı çeteler Efrin’de halkın gözünü korkutarak şehri ve köylerini terk etmeleri için baskı yapıyor. İnsanlar kaçırılıyor, kadınlar tacize uğruyor, topraklarına keyfi biçimde el konuyor ve her çete gurubuna zorla vergi ödeniyor.

En büyük baskıyı kadınlar gördü

Türkiye’ye bağlı çetelerin pratiğini ortaya seren raporlara göre şu ana değin 1200 kadının akıbeti hakkında bir bilgi yok. Bine yakın kadının ise katledildiği ve tecavüze uğradığı belirtiliyor. 99 kadın ise kaçırılarak Türkiye ve Ezaz’daki hapishanelere götürüldü.

Sadece son 6 ay içinde 23 kadın öldürüldü, 9 kadına tecavüz edildi ve bir kadın ise zorla evlendirildi.

Türk ordusu ve desteklediği SMO çete gurubu 20 Ocak tarihinde Efrin’e dönük işgal saldırısı başlatmıştı. 18 Mart tarihinde ise şehir tamamen işgal edilmişti. İşgal ile büyük bir talan ve yağma başlamış, on binlerce insan yerlerinden olmuştu.

HPG Genel Komutanı Murat Karayılan işgalin sonuçlanmasından “sonra Efrin’in bırakılması için önderliğimiz üzerinde büyük bir baskı vardı. Rusya ve Türkiye İmralı’ya heyet gönderdi” demiş daha sonra kamuoyunu bilgilendireceklerini söylemişti. Fakat daha sonra açıklama yapılmadı. PKK’ye bağlı YPG güçlerinin Efrin’den bir gecede çekilmesinin nedeni daha sonra da açıklanmadı ve kamuoyu için karanlık bir nokta olarak kaldı.

Diğer Haberler