BM Suriye Araştırma komisyonu başkanı Pinheiro, Emin İsa’nın PYD’ye bağlı kişilerce işkence ile katledilmesini de değerlendirdi

BM Suriye Araştırma komisyonu başkanı Pinheiro, Emin İsa'nın PYD'ye bağlı kişilerce işkence ile katledilmesini de değerlendirdi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre, Rojava Kürdistanı’nda Türkiye destekli silahlı gruplar sivil halka karşı çok sayıda hak ihlali gerçekleştiriyor. Rapora ilişkin açıklama yapan komsiyon başkanı ayrıca Emin İsa’nin PYD’ye bağlı guruplarca katledilmesini de değerlendirdi.

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Afrin, Haseke ve Serêkaniyê’de silahlı gruplar tarafından gerçekleştirilen saldırılarda çok sayıda sivil hayatını kaybediyor ve sakat kalıyor. Aynı bölgelerde Suriye Milli Ordusu (SMO) mensuplarının sivillere yönelik tacizleri devam ediyor” dedi.

“Kadın ve çocuklar alıkonuldu”

Paulo Pinheiro, “SMO mensupları son zamanlarda kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivili alıkoydu” ifadelerini kullandı.

Komisyon Başkanı, SMO mensuplarının çok sayıda mülkü yağmaladığına da dikkat çekerek, “Söz konusu saldırılar ve tacizler nedeniyle insanlar evlerine dönmeye korkuyor” şeklinde konuştu.

Kürdistan Demokrat Partisi – Suriye (PDK-S) Üyesi Emin İsa Emin’in Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD)  bağlı silahlı kişiler tarafından kaçırılıp işkenceyle katledilmesine de değinen Paulo Pinheiro, “Bu tür gelişmelerden endişe duyuyoruz ve bunları takip ediyoruz” dedi.

“Hol Kampı güvenliği giderek kötüleşiyor”

Bu arada Hesekê’deki Hol Kampı’ndan söz eden Komisyon Başkanı, “Kampta bulunanların yüzde 90’ı kadın ve çocuklardan oluşuyor. Tahminen 40 bin kişi barınıyor ve bu bir rezalet. Kamp güvenliği giderek kötüleşirken; 2021’in başından bu yana yaklaşık 60 cinayet işlendi” ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler