Hakkari’de yeni bir böcek keşfedildi: Galeodes Hakkariensis

Hakkari'de yeni bir böcek keşfedildi: Galeodes Hakkariensis

Hakkari Üniversitesi’nin biyoçeşitliliği ortaya çıkarmak için hazırladığı proje kapsamında yapılan araştırmalarda Zap Suyu boyunca karşılıklı bölgelerde konumlanan yeni bir böğü (örümceğimsigiller sınıfından bir eklem bacaklı) türü keşfedildi. Böğü türüne, Hakkari’ye atfen ‘Galeodes hakkariensis’ ismi verildi.

Hakkari Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Melek Erdek’in yaptığı araştırmada keşfedilen türün, en büyük vücut ölçüsüne sahip olan böğü türlerini içeren ‘Galeodes’ cinsine ait olduğu tespit edildi.

Medyada özellikle yaz aylarında sıkça “et yiyen örümcek” başlığı altında karşımıza çıkan paylaşımların gerçeklikten uzak olduğuna dikkat çeken Erdek, böğülerin örümcek olmadığını, örümceklerin aksine zehirsiz bir araknid grubu ve herhangi bir et parçası üzerinden beslenmeyen avcı ve predator canlılar olduğunun altını çizdi.

Böğülerin örümcek olmadığını, örümceklerin aksine zehirsiz olduklarını söyleyen Melek Erdek, bulunan türün Hakkari Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HAKBİYOM) bünyasindeki zooloji müzesinde muhafaza edildiğini söyledi

Diğer Haberler