RSF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölüm Başkanı Bennoui: “Kurdistan24’ün Rojava’daki ofisinin kapatılmasının makul ve inandırıcı hiçbir gerekçesi yok”

RSF Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölüm Başkanı Bennoui: "Kurdistan24'ün Rojava'daki ofisinin kapatılmasının makul ve inandırıcı hiçbir gerekçesi yok"

 Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölümü Başkanı Sabrina Bennoui, Rojava Kürdistan’da K24 ofislerinin kapatılmasına yönelik yaptığı açıklamada, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin ifade özgürlüğüne ve medya çalışmalarına saygı göstermesi gerektiğini belirtti.

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Ortadoğu ve Kuzey Afrika Temsilcisi Başkanı Sabrina Bennoui, Kurdistan24’ün Rojava’daki ofisinin kapatılmasını kınayarak, “Kuzey ve Doğu Suriye’deki yetkililer medya ve düşünce özgürlüğüne saygı göstermelidir” dedi.

K24’e yayınına bağlanan Bennoui, Kurdistan24’ün Rojava’da yasaklanmasının makul ve inandırıcı hiçbir gerekçesinin bulunmadığını ifade ederek şunları söyledi:

“Kürdistan24 ofisinin kapatılmasını şiddetle kınıyoruz. Yetkililer her yerde basın özgürlüğüne izin vermeli ve basına hiçbir kısıtlama getirmemelidir. Kurdistan24’ün Rojava’daki ofisinin kapatılmasının makul ve inandırıcı hiçbir gerekçesi yok. Ofisin kapatılmasının sebebinin siyasi olduğunu biliyoruz. Haberleri ve bilgileri ileten herhangi bir medya kuruluşunu kapatmak için hiçbir neden yoktur. Ağustos 2019’da da Kurdistan24 ofisini bir gerekçe göstermeden kapattılar.”

Demokrasinin anahtarının basın özgürlüğünü korumakta olduğunu vurgulayan Bennoui, “Birkaç gün önce asayiş güçleri Kuzey ve Doğu Suriye’de çok sayıda gazeteciyi gözaltına aldı ve gazeteciler hakkında soruşturma yaptılar. Güvenlik güçlerinin bu eylemi basın özgürlüğünün kısıtlanmasına aykırıdır. ‘Biz demokratız’ diyorlarsa demokrasinin anahtarı basın özgürlüğünü korumaktır” ifadelerini kullandı.

Bennoui son olarak, “Biz Kurdistan24 ofisinin kapatılmasını kınadık. İnsanlar bunun basın özgürlüğünün ağır ciddi bir ihlali olduğunu bilsinler. Herhangi bir medya kurumunu kapatmak için çok net belgeler gerektirir. Bu dosya üzerinde resmi olarak gerekli çalışmaları yapacağız” şeklinde konuştu.

RSF iki gün önce de Twitter hesabından yapılan açıklamada, Özerk Yönetim’in Kurdistan24’ün Rojava ofisini kapatmasını kınamıştı.

Diğer Haberler