Mesut Barzani’nin ‘Tarihe Not’ kitabının Türkçesi Avesta Yayınları tarafından basıldı

Mesut Barzani’nin ‘Tarihe Not’ kitabının Türkçesi Avesta Yayınları tarafından basıldı

Kürdistan Başkanı Mesut Barzani’nin Avesta Yayınları’ndan geçtiğimiz hafta Kürtçe çıkan “Bo Dîrokê” kitabının Türkçesi de “Tarihe Not” ismiyle yayımlandı.

Avesta Yayınları tarafından basılan ve gazeteci İlhan Yalın’ın çevirdiği “Tarihe Not” adlı kitapta dünden bugüne Kürdistan’ın kısa tarihi, bağımsızlık referandumu sürecindeki gelişmeler, Kürdistan, Irak ve bölgeye dair değerlendirmeler bulunuyor.

Kitap çarpıcı bilgi, belge, gözlem ve anekdotlardan oluşuyor.Kitapta, “Son yüzyıldır Kürdistan halkı Irak devletiyle barış, eşitlik ve ortaklık içinde yaşamak için elinden gelen yaptı. Ancak Irak devleti Kürtleri marjinalleştirmek, Araplaştırmak, inkar etmek; Kürtlere soykırım uygulamak gibi pek çok yolu denedi. Kürtler, bu nedenlerden dolayı referandum gerçekleştirdi. Referandum, Kürdistan halkının yüz yıllık zorlu yaşamına karşın modern ve barışçıl bir anlayış göstermiştir” ifadeleri yer alıyor.

Kitabın ciltli baskısı da iki hafta sonra çıkacak. Öte yandan kitabın Kurmanci tercümesi “Bo Dîrokê” de aynı yayınevinden gazeteci-yazar Arif Zêrevan’ın çevirisiyle mayıs ayında yayımlanmıştı.

Diğer Haberler