ENKS Hukuk Komitesi Başkanı Redwan Sido: Türkiye’nin desteklediği guruplar Efrin’de savaş suçu işliyor

ENKS Hukuk Komitesi Başkanı Redwan Sido: Türkiye'nin desteklediği guruplar Efrin'de savaş suçu işliyor

Rojava’nın Afrin kentinde Kürtlere yönelik hak ihlalleri, şiddet, kaçırılmalar, öldürülmeler hız kesmeden devam ediyor.

K24’e konuşan hukukçular, Afrin’de savaş suçu içlendiğini belirtirken, zor şartlarda görev yapan gazeteciler de yaşanan hak ihlalleri ile ilgili haber yazmakta zorlandıklarını söylüyor.

ENKS Hukuk Komitesi Başkanı Redwan Sido, Türkiye’nin destek verdiği silahlı grupların Afrin’de savaş suçu işlediklerini ifade ederek, suç işleyen silahlı kişilerinin yargılanması için özel mahkemelerin kurulması gerektiğini söyledi.

Sido, “En son Birleşmiş Milletler Bağımsız Soruşturma Komitesi Afrin’de işlenen hak ihlallerini kınadı ve insanlığa karşı savaş suçları işlendiğini vurguladı. Ama ben bundan daha fazlasını söylüyorum; Afrin’de katliam suçu işleniyor. Bu nedenle Afrin’de geçiş dönemi adaleti uygulanmalı ve suç işleyenler adalet önüne çıkarılıp cezalandırılmalıdır. Afrin’de yaşayan Kürtler, silahlı grupların insan kaçırma ve cinayetlerle sonuçlanan ihlallerini konuşmaya cesaret edemiyorlar” ifadelerin kullandı.

Afrin’deki gazetecileri de silahlı grupların korkusunda can güvenliklerinin olmaması nedeniyle yaşananları doğru olarak yansıtamadıklarını söylüyor.
Gazeteci Nurhat Hesen, basın mensuplarının Afrin’de çok zor şartlarda çalıştıklarını ifade ederek şunları söyledi:

“Afrin’deki sivil halk ve orada çalışan bazı medya kuruluşları aracılığıyla gizlice haber, bilgi ve belgeleri alıyoruz. Çok zorluklarla karşılaşıyoruz, Afrin’deki ihlallerin yüzde 80’i dışarıya yansıtılmıyor, kimse bilmiyor. Ayrıca insanları topraklarından etmek ve yerlerini terk etmeleri için birçok girişim var, insanları zorla yerlerinden çıkarmak istiyorlar. Bir kaçakçı bana sadece bir ayda 70 Kürt’ün Afrin’den sürüldüğünü söyledi.”

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Nasır Hariri de Afrin’de insan hakları ihlallerinin Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı gruplar tarafından yapıldığını kabul etmişti.

Afrin’in Türkiye destekli silahlı grupların kontrolüne geçtiği 18 Mart 2018 tarihinde 350 bin Kürt yerinden edilerek Kürdistan Bölgesi’ne ve Suriye’nin başka bölgelerine sürüldü.

Afrin’de göç ettirme halen devam ederken, Suriye’nin Halep, Hama, Şam ve diğer bölgelerinden yüz binlerce Arap getirilip Afrin’de Kürtlerin yerlerine yerleştiriliyor.

Diğer Haberler