Irak Silahli Kuvvetler Başkomutanlığı sözcüsü Resul: Türkiye’nin askerlerini çekmesi için harekete geçeceğiz

Başkomutanlığı sözcüsü Resul: Türkiye’nin askerlerini çekmesi için harekete geçeceğiz

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul, Türkiye’nin, sınır bölgelerindeki askerlerini çekmesi için harekete geçeceklerini bildirdi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul, Türkiye’nin Irak’ın (Kürdistan Bölgesi) sınır bölgelerindeki operasyonlarına karşı harekete geçeceklerini söyledi.

Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Resul, Türkiye’nin devam eden operasyonlarına karşı Irak Dışişleri Bakanlığı yoluyla diplomatik girişimlerde bulunulmasının gündemde olduğunu belirtti.

Irak Anayasası’nın diğer tüm ülkelerin egemenliğine vurgu yaptığını ve tüm ülkelerin de Irak’ın egemenliğine saygı duymalarını istediğini kaydeden Resul, Irak’ın kendi topraklarının başka ülkelere karşı terör eylemleri için kullanılmasını kabul etmediğini ve Türkiye’nin de Irak’ın egemenliğini göz önünde bulundurması gerektiğini ifade etti.

Resul, “Türkiye’ye nereden istihbarat gelirse, bu bilgiyi Irak’a vermeli ve Irak bu tür durumlara karşı kendi uygulamalarını yürürlüğe koymalı” dedi.

PKK’nin Kürdistan Bölgesi’nin sınır bölgelerindeki varlığı dolayısıyla, Türkiye aylardır söz konusu bölgelere operasyonlar gerçekleştiriyor.

Türkiye, operasyonlarının nedenini PKK’nin o bölgelerdeki varlığı olarak açıklarken, çatışmalar nedeniyle şimdiye kadar çok sayıda sivil yaşamını yitirdi, birçok kişi de yaralandı. Çatışmaların yaşandığı bölgelerde büyük ekonomik zarar yaşanırken, yüzlerce köy boşaltıldı.

Operasyonların sürdüğü bölgedeki halk, PKK’nin bölgelerinden çekilmesini ve Türkiye’ye operasyon düzenlemesi için bahane vermemesini istiyor.

Siyasal gözlemciler, PKK’nin eylemlerinin, Kürdistan Bölgesi’nin statüsünün zayıflatılması doğrultusunda bölgesel bazı planların parçası olduğunu belirtirken, son dönemde PKK’nin Peşmerge’ye yönelik saldırılarının artmasına dikkat çekiyor.

Diğer Haberler