Mir Cewher Eli Beg: Şengal anlaşması uygulanmazsa Şengal halkı geri dönmek konusunda hep kararsız kalacak

Mir Cewher Eli Beg: Şengal anlaşması uygulanmazsa Şengal halkı geri dönmek konusunda hep kararsız kalacak

Ezdi Mir’i İlişkiler Vekili Mir Cewher Eli Beg yaptığı açıklamada, Şengallilerin dönmek için temel şartının güvenlik ve huzur olduğunu, bunun da Şengal Anlaşması’nın uygulamasına bağlı bulunduğunu, anlaşmanın hayata geçirilmemesi veya gecikmesi halinde halkın geri dönme konusunda kararsızlık yaşayacaklarını belirtti.

Mir Cewher Eli Beg konuya ilişkin Basnews’e şu açıklamalarda bulundu: “Şengal Anlaşması uzun bir süredir Kürdistan Bölgesi ile Irak Hükümetleri arasında imzalandı. Ama şimdiye kadar hayata geçirilmedi. Irak hükümeti anlaşmanın hayata geçirilmesi konusunda kararlı olmalı. Anlaşmanın bütün maddeleri uygulanmalı ve mültecilerin evlerine dönmeleri için zemin yaratılmalıdır. Şengalliler dönme şartı olarak güvenlik, istikrar ve huzur talebinde bulunuyorlar. Eğer anlaşma hayata geçerse kuşkusuz güvenlik, istikrar ve huzur da başlar.”

Eli Beg açıklamasını şöyle sürdürdü: “Şengal Anlaşması ne kadar gecikirse, Şengal’deki problemler o kadar artar ve derinleşir. Özellikle yapılan demografik değişiklikler Şengal’e büyük zararlar veriyor. Şengal’de demografik yapının değiştirilmesini önleyecek bütün çalışmaların bir an önce yapılmasını umut ediyoruz.”

Diğer Haberler