PKK’nin “U” dönüşündeki şahidi, konunun uzmanı Qadir Xorani kim çıktı?

PKK’nin “U” dönüşündeki şahidi, konunun uzmanı Qadir Xorani kim çıktı?

Amediye kırsalında 5 Peşmerge’nin şehit düşmesi ile sonuçlanan PKK saldırısı hem iç hem dış kamuoyunda büyük bir tepki ile karşılandı. PKK Peşmerge’lere yaptığı saldırıyı resmi olarak sahiplenmesinin kendisi için getirdiği olumsuzluğu gördükten sonra büyük bir U dönüşü yaptı.

PKK Mustafa Karasu gibi pek çok yöneticisinin Peşmerge ile savaşı savunmasına rağmen hala “Peşmergeler’i biz vurmadık” diyor. Bunun içinde Peşmerge aracının havadan bir F-16 ile vurulmuş olduğunu iddia ediyor. Oysaki araçta yapılan incelemelerde hem araçta mermi izine rastlanmış hem de vuruşun yapıldığı saldırının Kornet tipi füze ile yapıldığı netleşmişti. Buna rağmen PKK Kürt kamuoyundaki tepkileri dindirmek için “araç havadan vuruldu, biz vurmadık” gibi söylemlerle kafa karışıklığı yaratmak istedi. Bunun içinde sadece medyada kullanmak için “konu mankenleri” kullandı. Bunlar konunun uzmanı olarak tanıtılıp, olmayan sıfatlar ekleniyor. Çoğu zaman PKK medyasının Güneyli sanatçılar diye görüşlerini aldığı kişileri toplumda hiç kimsenin tanımadığı, uydurma sıfatlarla basına çıkarılan kişiler. Bunlardan biri de PKK Medyasının “Peşmerge Komutanı Kadir Xorani olarak lanse ettiği biriydi. Xorani “ O aracı F35 gibi bir silah vurdu” diye bir açıklama yaptı.

Qadir Xorani kimdir?

Qadir Xorani YNK’nin istihbarat örgütü Zanyari’de alt düzeyde çalışan bir kadro.  Fakat istihbarat kimliğinin gizlenmesi için Lahor Cengi’nin kardeşi Polat Cengi’ye bağlı askeri güçlerde de yer alıyor. Qadir Xorani Polat Cengi’nin Kobani ziyaretinde koruması olarak da alana gitmiş biri.  PKK ile YNK istihbaratı Zanyari arasındaki alt düzey teknik görüşmelere de katılan biri.

Yani Xorani savaş uzmanı olmadığı gibi PKK medyasının tam manşetten yayınladığı yazıda sadece konu mankeni olarak kullanılmış biri.  Çünkü Xorani F16 gibi silah konularında uzmanlığı olmadığı gibi çatışmanın yaşandığı Amediye ve çevresini de bilmeyen biri. Yani PKK tam olarak “bozacının şahidi şıracı” sözündeki gibi konu uzmanı çıkardığı kişi de YNK istihbaratçısı kendi dostu çıktı.

PKK neden böyle bir U dönüşü yapmak zorunda kaldı?

Her şeyden önce toplumsal ve siyasal tepkiden çekildi. Fakat PKK’yi geri adım attıran şeylerden biri de Başkan Barzani’nin açıklaması oldu. PKK’nin kendisi de biliyor ki eğer Behdinan dağlarında yiyecek ekmek buluyorlarsa bunun nedeni Başkan Barzani’nin kendilerine gösterdiği müsamahalı tutumdur. Başkan Barzani’ni KDP Genel Başkanı olmasına rağmen PKK’nin tüm provokasyonlarına rağmen meseleye hep “Tüm Kürtlerin sığındığı büyük bir dağ, büyük bir ağabey olma” tutumunu ve rolünü öncelikli tuttu. Eğer üç yıldır PKK hala arabalarla Amediye, Rojava hattında geziyor ve yiyecek ekmek bulabiliyorsa bu Başkan Barzani’nin “PKK’nin bile sığındığı büyük abi” rolünden kaynaklıdır. Bunu da en iyi bilen PKK ve Murat Karayılan’ın kendisidir. Fakat PKK bu gerçeği gizlemek için sürekli olarak medyada bir dezenformasyon bombardımanı kullanmaktadır.

YNK’nin Lahor Cengi kanadı ve PKK’nin dezenformasyon işbirliği

Bunun içinde YNK ve PKK arasında bir dezenformasyon paslaşması var. YNK PKK için gerekli konu mankenlerini tedarik ediyor. Yani PKK’nin ihtiyaç duyduğu açıklamayı yapacak insanları yönlendiriyor. Ayrıca PKK medyasının kullanması için kendi basınında haberler geçiyor.

Örneğin Türkiye’nin Güney Kürdistan’da kestiği ormanlara dönük olarak da PKK ve YNK medyaları arasında böyle bir paslaşma yaşanmıştı. PKK medyası “Türkiye’nin Hewler Başkonsolosu Hakan Karaçay orman kestikleri alanları KDP’den satın aldıklarını açıkladı”  başlıklı bir haber yayınlanmıştı. Habere göre de Neçirvan Barzani Kuzey ve Güney sınırındaki toprakları Türkiye’ye satmıştı. Türkler bu nedenle buralara yol yapıyordu. PKK medyasının bu haberi dayandırdığı yer ise Politik Press adlı bir radyo. Radyonun yayın merkezi Süleymaniye ve Lahor Cengi tarafından finanse ediliyor. Haberin hiç bir dayanağı yok. Fakat Güney’de insanların yüzde 1’nin bile dinlemediği bir radyo ortaya bir dezenformasyon haber yayıyor. PKK medyası da bu haberi büyüterek Kürtlerin gündemine koyarak Güney Kürdistan düşmanlığı yaratıyor.

Öyle görünüyor ki PKK medyası ile Lahor Cengi’nin medyası arasında daha Güney Kürdistan’a karşı dezenformasyon konusunda daha çok paslaşacaklar.

Diğer Haberler