Suriye’de uyuşturucu kullananalar ve satanların şok edici hikayeleri

Suriye'de uyuşturucu kullananalar ve satanların şok edici hikayeleri

Şam’da polis kameraları önünde konuşan Suriyeli bir kadın, fetüs halindeki düşmüş bebeğinin donmuş cesedini Şam’da uyuşturucu taşımak ve ticaretini yapmak için kullandığını soğukkanlılıkla itiraf etti.

Temsili sahneler içeren videoda parmaklıklar ardındaki bir kadın, karnındaki 8 aylık bebeğini düşürmek için haplar alıp düşürmek için çabalarken bunu neden yaptığı anlattı. Gömme bahanesiyle fetüsün cesedini hastaneden alan kadın, bu cesedi kokain ve eroin taşımak için kullanmak üzere Şam kırsalındaki evinin buzdolabında sakladı. Kadın, uyuşturucuyla mücadele ve güvenlik servislerinin eline geçene kadar bu cesedi her kullanımdan sonra tekrar buzdolabına koyduğunu söyledi. İnsanın hayal gücü ve vicdanı bir annenin bu şok edici istismarı nasıl yaptığını idrak edemez. Esed rejiminin İçişleri Bakanlığı, annenin bu fetüsü ele geçirmeden ne kadar süre kullandığı hususunda bir bilgi vermedi.

Dünya çapında suç göstergeleri konusunda uzmanlaşmış “Numbeo Crime Index” isimli web sitesi, 2021 yılındaki yüksek suç oranıyla Suriye’yi Arap dünyasında birinci, küresel olarak dokuzuncu sıraya yerleştirdi. Tüm Asya şehirlerinde ise Şam, Kabil’den sonra en yüksek suç oranıyla ikinci sırada yer alıyor.

Fetüsün cesedini istismar etmekle suçlanan zanlı, kocası ve uyuşturucu tacirlerinin teşvikiyle 5 yıl önce uyuşturucu kullanmaya başladığını, gittikçe bağımlı hale geldiğini, ilk başlarda kendisi için uyuşturucu satın aldığını, sonraları fetüsün cesedini kullanarak uyuşturucu ticareti yapmaya başladığını itiraf etti.

Şarku’l Avsat’ın İçişleri Bakanlığı’nın Facebook hesabı üzerinden yayınlanan itiraf videosuna dayandırdığı haberine göre, Suriye’nin başkenti Şam’ı sarstı. Yerel medyada korkunç suç haberleri günlük haber haline gelmesine rağmen bu suç, doğadaki en temel içgüdülerden biri olan annelik içgüdüsüyle çeliştiği için büyük bir şok oluşturdu. Annenin itiraflarına şahit olan bir vatandaş Şarku’l Avsat’a şunları aktardı: “Silahların yayılmasının yarattığı kargaşa ve askeri güçlerin geri çekilmesi gibi etkenlerin yanı sıra insan aklı ve hayalinin almayacağı vahşi suçların işlenmesinin birinci nedeni uyuşturucu kullanımıdır. Suriye’de, bir torunun büyükannesini, bir oğlun annesini, bir babanın kızını, bir çocuğun babasını maddi sebeplerle katletmesi gibi eşi benzeri olmayan, soğukkanlılıkla işlenmiş pek çok cinayet var. Geçen yıl korkunç suçlara tanık olduk. Bazı suçlar, failleri tarafından televizyonda sanki başkası yapmış gibi anlatıldı.”

Mercy Corps teşkilatı tarafından küresel siyasi aktörlerin kırılgan toplumlara uygulaması için geçen Mayıs ayında sunulmuş rapor, narkotik hap üretiminin ve esrar ekiminin Suriye’de rejimin yönettiği topraklarda son derece yaygın olduğunu gözler önüne serdi. Raporda, hap ve uyuşturucu kaçakçılığının esas olarak rejim kontrolündeki bölgelerde, Humus ve Kalamun’un batı kırsalında gerçekleştirildiği, kenevirin ise güney ve orta Suriye’de yetiştirildiği belirtildi. Esrar ekiminin de esas olarak Suriye Demokratik Güçleri kontrolü altındaki kuzeydoğu Suriye’de yapıldığı, az bir miktarının da Türkiye tarafından desteklenen muhalif bölgelerde (Halep’in kuzeyi) yapıldığı aktarıldı. Ayrıca rapor, Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerden Türkiye’ye kaçak yollarla hangi narkotik hapların girdiğine de ışık tuttu.

Haziran ayının başından bu yana Şam İçişleri Bakanlığı, Şam, Halep, Tartus, Humus ve Kuneytra’da cinayet ve hırsızlık suçlamalısıyla bir haftadan az sürede 50’den fazla kişinin tutuklandığını duyurdu. Tutuklananlar arasında Halep’te 21, Tartus’ta 12, Şam’da 7 kişilik çete üyeleri bulunuyor. Tüm tutukluların uyuşturucu ticareti ve yaygınlaştırılmasında aktif rol aldığı tespit edildi. Ayrıca iki farklı kadın, sevgililerine yardım etmek için kocalarını öldürdükleri gerekçesiyle tutuklandılar. 6 gün önceki ilk cinayet vakası Humus’ta gerçekleşti. Katil kadının sevgilisiyle anlaşarak kurban rolünü oynadığı, kocasını öldürüp parasını çaldığı, sevgilisinin ise şüphe uyandırmamak için onu öldürücü olmayacak şekilde bıçakla yaraladığı ortaya çıktı. İki gün önceki ikinci cinayet vakası ise Şam’da gerçekleşti. Sevgilisinin kadına, kocasının cesedini parçalamak ve Şam’ın merkezindeki al-Adavi bölgesinde bir kuyuya atmak için yardım ettiği ortaya çıktı.

Diğer Haberler