PKK Amediye’de Peşmerge’ye nasıl saldırdı, neler oldu?

PKK Amediye’de Peşmerge’ye nasıl saldırdı, neler oldu?

PKK’nin silahlı gurupları bu gün sabah Amediye’de Peşmerge güçlerine saldırdı. 5 Peşmerge şehit düştü.

Darka Mazi’nin yerel kaynaklarından elde ettiği bilgilere göre olaylar şu şekilde gelişti.

Amediye şehir merkezine kuş uçuşu 4 km uzaklıktaki Serê Elho ( Kartal Tepesi) denen bölgeye bu gün sabah saatlerinde bir gurup Peşmerge gönderildi. Bu Peşmerge birliğinin Zeravani Özel Kuvvetlerinin teknik-mekanik ekibinde bağlı yol, mayın temizleme vb teknik işlerden sorumlu bir güçtü.

Peşmerge güçleri neden Serê Elho’ya gitti?

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 30 Nisan tarihinde bir açıklama yaparak “Metina’ya kalıcı üs kuracağız” açıklamasından sonra Peşmerge güçleri TSK’nın yayılmasını önlemek için alandaki stratejik tepelere Peşmerge güçlerini yerleştirerek bu yayılmayı engellemek istemişti. Bu amaçla daha önce çatışmaların yaşandığı Hiror, Ore, Keste hatının bir bölümünede Peşmerg güç yerleştirmişti.

Serê Elho alanına Peşmerge güçlerine yerleşmesi de Kürdistan için önemli bir adımdı . Çünkü bu biçimde Berwari Bala’da başlayan Türk operasyonunun Nêhêli alanına ulaşması engellenmiş oluyor. Ayrıca Amediye şehrinin uzak ve yakın savunması yapılıyordu.

Serê Elho geçmişte de Peşmergenin yer aldığı bir alandı. IŞİD saldırıları sonucu buradaki peşmerge güçleri  azaltılmıştı. Peşmerge Bakanlığı bu Peşmerge noktalarını güçlendirerek alanda güvenliiği sağlamayı hedefliyor.

Alanda başvurduğumuz kaynaklar Peşmege güçlerinin PKK’nin stratejik alanları Türkiye’ye bırakmasından sonra harekete geçmek zorunda kaldığını belirtiyor. Kaynaklarımız Peşmerge’nin TSK’nın yayılmasından rahatsızlık duyduğunu ve ana noktaları tutarak TSK’nin ele geçirmek istediği hatları tutmak istiyor.x

Peşmergeye saldıran guruptaki İki gerillada hayatını kaybetti

Peşmerge güçlerine pusu kuran PKK gerillaları Peşmerge aracına önce Kornet tipi roketlerle saldırdı. Daha sonra sayılarının 20’ye yakın olduğu tahmin edilen gerilla gurubu ağır silahlar ve suikast silahı ile peşmergeye saldırıyı devam ettirdi. Burada 5 Peşmerge şehit düştü. Daha sonra cenazeleri almaya giden bir araçtan inen Peşmergeler’e de suikast silahları ile saldırı düzenlendi. Bunun üzerine Peşmerge güçleri de saldırıya karşılık verdi.

Peşmergeler’e saldıran gerillaya verilen karşılık sonucu iki gerilla da hayatını kaybetti. Daha sonra PKK gerillaları alandan çekilmek zorunda kaldı. Şu an itibari ile Peşmerge güçleri alana gerekli takviyeyi yapmış durumda.

Zeravani Özel Kuvvetlerine bağlı Peşmergeler’den hayatını kaybedenlerin isimleri şöyle:

  1. Hejar Subhî Zikrî – Akreyî
  2. Qaid Reşo Ismaîl – Kelekê
  3. Ezwer Ebdulrehman – Hewlêrê
  4. Îmad Merûf Mihemed – Berê Gare
  5. Karwan Tewfîq Teha- Dinarte, Akre (1988)

Diğer Haberler