ENKS yetkilisi Reşîd PYD ile görüşmeleri neden durdurduklarını açıkladı

ENKS yetkilisi Reşîd PYD ile görüşmeleri neden durduklarını açıkladı?

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd, PYD ve Rojava’daki PKK’nin üst düzey yetkililerinin Peşmerge’ye yönelik hakaretleri nedeniyle “Birlik görüşmelerini durduklarını” açıkladı.

Suriye Kürtleri Ulusal Konseyi(ENKS) ve Demokratik Birlik Partisi(PYD) öncülüğündeki partiler arası birlik görüşmeleri  bir süredir askıya alınmış durumda.

Konu hakkında BasNews’e konuşan ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd, görüşmelere garantör olan ABD’nin, PYD’nin saldırganlığına bir sınır getirmesi ve tavır alması görüşmeler için bir zemin oluşturulması gerektiğini  belirterek, “Bu sorunun çözümü olmadan görüşmelerin gerçekleşmesinin” mümkün olmadığını söyledi.

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd, PYD’nin müzakere heyetine başkanlık eden Aldar Xelil’in Rojava Peşmergelerine hakaret ettiğini, ENKS üyelerine karşı saldırgan bir tutum içerisinde olduğunu belirterek “Aldar Xelil’in bu olumsuz tutumu görüşmelerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi önünde engeldir” şeklinde konuştu.

Newaf Reşîd, ayrıca bu dönemde ENKS üyelerine karşı baskıların arttığını, PYD’ye bağlı asayiş güçlerinin ENKS’nin Çilaxa İlçe Başkanı Ebdulxefar Mihamed’i tutukladığını hatırlattı.

PYD’nin bu saldırgan tutumunun devam etmesi halinde ENKS’nin birlik görüşmelerini durduracağını belirten Newaf Reşîd, “PYD, ABD grantörlüğünde yapılan görüşmelerde Duhok ve Erbil’deki anlaşmalara bağlı kalacakları sözü vermişti. Ancak şuana kadar bu yönde bir adım atılmış değil” dedi.

ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd, ABD’den PYD’nin yapıcı olmayan bu tutumuna karşı tavır alması ve baskı yapması çağrısında bulunarak, “Birlik müzakereleri başarıya ulaşmazsa Rojava halkı bir kez daha umutsuzluğa kapılacaktır” uyarısında bulundu.

Rojava’da “birlik” konusunun ENKS’nin en stratejik ve temel çalışması olduğunun altını çizen Newaf Reşîd şunları söyledi:  “Çünkü birlik sağlanmadan, Rojava halkının hiçbir sorununu çözemeyiz ve haklarını garanti altına alamayız.”

Birlik görüşmelerinin müzakere takvimine ilişkin ise ENKS Kürdistan Bölgesi Temsilcisi Newaf Reşîd, müzakerelerin yeniden ne zaman başlayacağına dair bir tarih belirlenmediğini sözlerine ekledi.

Diğer Haberler