Şarkul Avsad Münbic’deki olayları için dikkat çekici bir makele yayınladı

Son günlerde çinde bir çok Arap birleşinin de bulunduğu SDG’yi zorlamak için pek çok girişim görülüyor. Bunlardan biri de Münbiç’te son günlerde yaşanan halk gösterileriydi. SDG yönetiminin göstericilere karşı gerçek mermi kullanması sonucu 5 kişi hayatanı kaybetmişti.

Bu konuda Şarkul Avsat bir analiz-yayınlandı.  Kemal Şexo imzası ile yayınlanan yazının Şam’da kaleme alınmış olması da dikkat çekti.

Yazıda SDG güçlerinin gerçek mermi kullanması sonucu 5 kişinin hayatını kaybettiği ve onlarca  kişinin ise yaralandığı iddia edildi.

Yazıda şu ifadelere yer verildi: “Münbiç’in yaklaşık 6 kilometre doğusundaki Hüdhüd bölgesinde önceki gün zorunlu askerlik uygulamasına karşı çıkan halk gösterileri düzenlendi. Gösteriye katılan tanıklar ve eylemciler, İç Güvenlik Güçleri’nin protestoculara karşı canlı mermi kullandığını ve onlarca yaralının yakındaki hastanelere kaldırıldığını ve Vefa Hasan el-Bahivi adlı bir sivilin ise öldürüldüğünü bildirdiler. Ayrıca benzer gösterilerin Münbiç’in doğu girişindeki el-Hattaf Kontrol Noktası’nda da gerçekleştiği kaydedildi. Göstericilerin kontrol noktasının kontrolünü ele geçirdiğini, ancak güvenlik güçlerinin bölgeye askeri takviye göndererek sivillere ateş açtığını belirten yerel medya ve görgü tanıkları, İbrahim Cuma el-İbrahim ve Mahmud İbrahim el-Hasan adlı iki sivilin öldürüldüğünü bildirdi. Öte yandan, ABD kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile müttefik olan Münbiç Askeri Konseyi, sivillerin öldürülmesi ve barışçıl protestoların hedef alınması hakkında yayınlanan haberleri yalanladı. Konsey tarafından yapılan açıklamada, Hüdhüd köyünden araçlarıyla geçerken hükümet güçleri tarafından bir gencin öldürüldüğü ve üç kişinin ise yaralandığı ifade edildi. Konsey açıklamasında, Münbiç ve kırsalında yaşayan halka isyan ve fitne çıkaranların ve bölgenin güvenlik ve istikrarını bozanlara itibar etmemeleri çağrısında bulunarak, bölgenin güvenliğinden onları sorumlu tuttu.

Münbiç’teki sivil yönetim, bölgede meydana gelen protestoların ardından 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararı aldı. Yönetim tarafından dün yayınlanan açıklamada, “Münbiç ve kırsalının içinde bulunduğu olağanüstü koşullar ve Münbiç ve kırsalında halkımızın emniyeti ve güvenliği için 1 Haziran 2021 gece 01.00 itibariyle 48 saatlik sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir” ifadesi yer aldı.”

Makeleye göre Münbiç ileri gelenleri SDG ile yeni bir toplantı için çağrı yaptı. Makelede bu konuda şunlar belirtildi:

“Eylemciler ve yerel halk, kentteki tüccarların dükkanlarını kapattığı ve halkın kent merkezinde ve köylerinde gösterilere katılımıyla gerçekleştirdiği genel grevle birlikte, protesto hareketinin yaygınlaştığını gösteren görüntüler ve videolar yayınladı. Göstericiler, Haseke ve Halep vilayetleri arasındaki uluslararası otoyolu (m4) keserek lastik yaktılar. Ayrıca, Münbiç eş-Şaab web sitesi, Münbiç Askeri Konseyi’nin 13 konseyden ayrılarak göstericilere katıldığını bildirdi.

Diğer taraftan, Münbiç’teki sivil yönetime yakın ileri gelenler ve aşiret liderleri, göstericiler ile sivil ve askeri yetkililer arasında sükuneti sağlamaya yönelik arabuluculuk girişiminde bulundular. Liderler yaptıkları açıklamada, fırsatçıların ve casusların kaos yaratma ve fitne yayma ve tüm Münbiç kentinin şahit olduğu çekişme ve istikrarsızlık durumundan yararlanmaları konusunda uyardılar. İleri gelenler açıklamada, göstericilerin Kuzey ve Doğu Suriye’de yürürlükte olan kanun ve yönetmeliklerle korunan haklarını kullandıklarını, ancak bunu görünmeyen ellerle yaptıklarını, bunun da bir gencin öldürülerek, birçoğunun ise yaralandığı bir çatışmaya yol açtığını belirttiler. Ayrıca açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Aşiret büyükleri, devlet adamları, sivil ve askeri konseyler ve iç güvenlik güçlerinin katıldığı genişletilmiş bir toplantının hemen ve hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini bildiriyoruz. Toplantıda göstericilerin tüm talepleri ele alınmalı ve bu taleplere karşılık verecek çözümler sunmalıyız. Bunlar tüm vatandaşların çıkarlarına hizmet etmeli ve casusların ve kötü niyetlilerin önünü kesmeli, zayıfları kullanan ve Suriye’nin kuzeyindeki ve doğusundaki istikrarı baltalamayı ve güvenliği istikrarsızlaştırmayı amaçlayanların gündemlerine ulaşmalarını engellemeli.”

Diğer Haberler