Washington Post: Erbil Havalimanına saldırıyı İran yapımı İHA’lar yaptı

Washington Post gazetesi, Irak’ta İran destekli milisler tarafından gerçekleştirilen saldırıların ABD’li yetkilileri daha fazla endişelendirdiğini yazdı. Gazete ayrıca, ön analizlerin, 14 Nisan’da Erbil Havalimanı’na yönelik saldırıda kullanılan insansız hava aracının (İHA) İran yapımı olduğunu gösterdiğini aktardı.

Amerikan Washington Post gazetesinde Louisa Loveluck ve John Hudson imzası taşıyan haberde, Irak’taki ABD askeri yetkililerinin, İran destekli milislerin askeri üslere ve diplomatik tesislere insansız hava araçları kullanarak gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle daha fazla endişe duydukları kaydedildi.

Yetkililerin açıklamalarına yer verilen haberde, milislerin roket yerine, savunma sistemleri tarafından yakalanamayacak kadar alçaktan uçan, küçük, sabit kanatlı İHA’lara yöneldiği yazıldı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyondan bir yetkili, drone tehdidini askeri misyonun Irak’taki en büyük endişesi olarak nitelendirdi.

14 Nisan günü, Erbil’deki havalimanı kompleksi içindeki bir hangara İHA ile saldırı düzenlenmişti.

Konu hakkında gazeteye konuşan koalisyon yetkilisi, İHA’nın uçuşunun sahanın 10 mil yakınında izlendiğini, ancak daha sonra sivil bir uçuş yoluna girdiği için rotasının kaybolduğunu söyledi.

Başka bir koalisyon yetkilisi de, dronun kalıntılarının kısmen kurtarıldığını ve ön analizin İran’da yapıldığını gösterdiğini belirtti. Saldırı, tesisin gizli yapısı nedeniyle Beyaz Saray ve Pentagon yetkililerini derinden endişelendirdi.

Konu hakkında bilgi sahibi olan bir yetkilinin gazeteye yaptığı açıklamaya göre, saldırının ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Ortadoğu ve Kuzey Afrika Koordinatörü Brett McGurk’un da aralarında bulunduğu bazı ABD’li yetkililer, askeri müdahalenin ciddi bir şekilde değerlendirilmesini savundu. Ancak Biden yönetimi nihayetinde askeri müdahaleye karşı karar verdi.

Haberde, Mayıs ayında Irak’ta ABD askerlerinin bulunduğu Ayn el Esad hava üssüne yapılan benzer bir saldırıda da İHA’ların kullanıldığı hatırlatıldı.

Ayn el-Esad hava üssü, Ocak 2020’de ABD’nin Kasım Süleymani’yi öldürmesinin ardından İran tarafından misilleme amacıyla balistik füzelerle hedef alınmıştı.

Gazete ayrıca, İran destekli grupların roket saldırıları nedeniyle bazı koalisyon askerleri, Irak güvenlik personeli ve sivillerin öldüğünü, bu durumun Washington ve Tahran’ı Irak topraklarında açık bir çatışmanın eşiğine getirdiğini yazdı.

Haberde, Başkan Biden’ın göreve gelmesinin ardından ABD ile İran arasında gerilimin azaldığı ancak, gelecekteki saldırıların hala yeni bir kısasa kısas şiddet döngüsünü ateşleme riski taşıdığı kaydedildi.

Şu anda Irak’ta 2500’ü Amerikalı olmak üzere yaklaşık 3 bin koalisyon askeri bulunuyor.

ABD’li komutan Frank McKenzie, Mayıs ayının başlarında, İHA’lara karşı daha iyi savunma geliştirmeye yönelik çabaların sürdüğünü söyledi.

Rojava’yı ziyareti esnasında gazetecilere verdiği demeçte konuya değinen McKenzie, olası bir İHA saldırısında drone ile operatörü arasındaki komuta-kontrol bağlantılarını hızla tespit eden bir radar sensörlerini geliştirmenin aradıklarını belirtti.

Irak’ta ABD liderliğindeki koalisyonun geleceği, ABD ve Iraklı yetkililer arasında devam eden tartışmaların odak noktası halinde.

ABD’li yetkililer, Biden’ın göreve başlamasının ardından Amerikan-Irak ilişkilerinin yeni bir döneme girdiğini söylese de, Iraklı yetkililer, büyük ölçüde İran’ın bölgedeki etkisini azaltmaya odaklanan bir ilişkide kendilerini “küçük bir ortak” gibi hissettiklerini dile getiriyor.

Diğer Haberler