Blinken Ortadoğu turuna başladı, ilk durak İsrail

Blinken Ortadoğu turuna başladı, ilk durak İsrail

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Gazze Şeridi’ndeki ateşkesi istikrara kavuşturmak amacıyla bu sabah başladığı Ortadoğu turunun ilk durağı olan İsrail’e ulaştı.

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), Blinken’ın Başbakan Binyamin Netanyahu, Dışişleri Bakanı Gabi Aşkenazi, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin ve diğer yetkililerle görüşmesinin planlandığını bildirdi.

Blinkeni görüşmelerin ardından Ramallah, Kahire ve Amman’a gidecek.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı’nın ziyareti, İsrailli yetkililerin 11 günlük savaşın sona ermesinden bu yana ilk kez Gazze’deki özel sektöre akaryakıt, ilaç ve gıda maddelerinin girişine izin verileceğini açıklamalarıyla aynı zamana denk geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili yaptığı açıklamada, Blinken’ın işgal altındaki Batı Şeria’da Ramallah’ı ardından Mısır’ın başkenti Kahire’yi sonrasında da Ürdün’ün başkenti Amman’ı ziyaret edeceğini söyledi. Yetkili, ABD’nin ateşkesin devam edeceğine dair ‘umut ve beklentisi’ olduğunu sözlerine ekledi.

Kimliğinin açıklanmaması şartıyla dün açıklamalarda bulunan yetkili, “Öncelikli odak noktamız ateşkesin sürmesini ve ihtiyacı olanlara yardım sağlamak” dedi.

Öte yandan Mısır, ABD ile koordineli olarak ateşkese arabuluculuk yaptı.

Diğer Haberler