Türk askerleri Hakkari’de iki Kürt çobanı vurdu, yaralıyken hastaneye götürülmesine izin vermedi

Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu 23 yaşındaki Şahap Şendol ile 17 yaşındaki Celil Ekinci yaralandı. Hacı Bey köyünün Derindere (Çemêkurk) mezrasında 18 Mayıs'ta yaşanan olayda edinilen bilgiye göre, sınır hattında kaybettiği hayvanlarını arayan çoban Şahap Şendol ile Celil Ekinci'ye askerler tarafından Kürdistan Bölgesi'nin Soran ilçesine bağlı Bermize köyü sınırlarında ateş açıldı. Uyarı yapılmadan açıldığı iddia edilen ateş sonucu iki genç de yaralandı. Yaralılar, Kürdistan Bölgesi'nde bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Hafif yaralanan Şendol taburcu olurken, karnından yaralanan Ekinci, ameliyata alındı. Hayati tehlikeyi atlatan Ekinci'nin hastanedeki tedavisi sürüyor. Rûdaw’a konuşan yaralı gençlerin akrabası Erselan Ramazan Selim, “Yeğenlerim hayvanlarını ararken Bermize köyü sınırlarında askerin ateşine maruz kaldılar. İkisi de yaralandı. Şahap Şendol elinden, Celil Ekinci ise karnından yaralandı” dedi. Olay anında çekilen video da sosyal medyada yayınlandı. Söz konusu iki genç ağır yaralı halde kanlar içinde baygın halde yerde yatarken yanlarındaki genç yakınları da panik ve telaş içinde askerlere yalvarıyor ve bir an önce yaralı arkadaşlarının hastaneye kaldırılmasını istiyor. Askerlerin ise silahlı halde yaralı gençlerin başlarında bekledikleri ve müdahale etmedikleri görülüyor. Gençler askerlere “Araba burada var, biz götürelim” diye talepte bulunuyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren: İki yılda yaşanan üçüncü hak ihlali Söz konusu videoyu sosyal medya hesabından paylaşan Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren daha önce yaşanan benzer olaylara dikkat çekti ve bu uygulamanın Kürtlere özgü olduğunu kaydetti. Nahit Eren, “Hakkari’nin Derecik ilçesine bağlı Samanlı köyünün Çemekûrk (Derindere) mevkiinde, 18/05/2021 tarihinde Celil Ekinci (17) ve Şahap Şendul (21) isimli yurttaşlar güvenlik güçleri tarafından kaçakçı oldukları gerekçesiyle ve uyarıda bulunulmaksızın yaralanmışlardır.Sınırın sıfır noktasında bulunan olay yerinde son iki yılda yaşanan üçüncü hak ihlali. Çoğunlukla çocukların olayın mağduru olduğu bu örnekle de görüldüğü üzere Kürtler söz konusu ise insan hakları bir teferruattır. Olayın takipçisi olup kamuoyunu bilgilendireceğiz” ifadelerini kullandı. Öte yandan yaralanan Celil Ekinci'nin, yine aynı bölgede

 Kürdistan Bölgesi sınırında bulunan Hakkari’nin Derecik (Rûbarok) ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu 23 yaşındaki Şahap Şendol ile 17 yaşındaki Celil Ekinci yaralandı.

Hacı Bey köyünün Derindere (Çemêkurk) mezrasında 18 Mayıs’ta yaşanan olayda edinilen bilgiye göre, sınır hattında kaybettiği hayvanlarını arayan çoban Şahap Şendol ile Celil Ekinci’ye askerler tarafından Kürdistan Bölgesi’nin Soran ilçesine bağlı Bermize köyü sınırlarında ateş açıldı. Uyarı yapılmadan açıldığı iddia edilen ateş sonucu iki genç de yaralandı. Yaralılar, Kürdistan Bölgesi’nde bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Hafif yaralanan Şendol taburcu olurken, karnından yaralanan Ekinci, ameliyata alındı. Hayati tehlikeyi atlatan Ekinci’nin hastanedeki tedavisi sürüyor.

Rûdaw’a konuşan yaralı gençlerin akrabası Erselan Ramazan Selim, “Yeğenlerim hayvanlarını ararken Bermize köyü sınırlarında askerin ateşine maruz kaldılar. İkisi de yaralandı. Şahap Şendol elinden, Celil Ekinci ise karnından yaralandı” dedi.

Olay anında çekilen video da sosyal medyada yayınlandı. Söz konusu iki genç ağır yaralı halde kanlar içinde baygın halde yerde yatarken yanlarındaki genç yakınları da panik ve telaş içinde askerlere yalvarıyor ve bir an önce yaralı arkadaşlarının hastaneye kaldırılmasını istiyor.

Askerlerin ise silahlı halde yaralı gençlerin başlarında bekledikleri ve müdahale etmedikleri görülüyor. Gençler askerlere “Araba burada var, biz götürelim” diye talepte bulunuyor.

Diğer Haberler