IŞİD Suçlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ehmed Xan: Mesrur Barzani IŞİD’ın Ezidiler üzerindeki katliamını araştırmaya büyük destek veriyor

IŞİD Suçlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Ehmed Xan: Mesrur Barzani IŞİD'ın Ezidiler üzerindeki katliamını araştırmaya büyük destek veriyor

 Uluslararası IŞİD Suçlarını Araştırma Komisyonu Başkanı Kerim Ehmed Xan yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Başbakan Mesrur Barzani Başkanlığında IŞİD suçlarını araştırma ve cezalandırma yasa tasarısını desteklemesinin önemli olduğunu, bunun da uluslararası arenada bu suçların teşhis edilmesi ve cezalandırılması için hukuk boyutunda çok değerli bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Uluslararası IŞİD Suçlarini Araştırma Komisyonu (UNITAD) Başkanı Kerim Ehmed Xan CNN kanalına yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümetlerin bilgi elde etme ve bilgileri paylaşma konusunda bizlere yardımcı olmasını bekliyoruz. Bu şekilde IŞİD esaretinden kurtulanların haklarını savunma konusunda daha iyi bir konumda olabiliriz.”

IŞİD’in Ezidi halkına uyguladıklarının “Katliam” olduğuna dikkat çeken Ehmed Xan açıklamasında, bu yönlü çok ciddi belge ve bilgiler topladıklarını ve uluslararası hukuk statüsünde bunların sunulduğunu dile getirdi.

Kerim Xan açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “IŞİD, İslami bir devlet değil. Bu nedenle IŞİD suçlarını cezalandırmak için özel bir mahkeme kurulmalıdır. Bunun da ciddi bir şekilde ele alınması şarttır.”

Uluslararası yasaların önemine dikkat çeken Kerim Ehmed Xan açıklamasının devamında şunlara dikkat çekti: “Bu konuda en önemli şey uluslararası yasaların uygulanmasıdır. Şimdiye kadar da Irak’ta IŞİD’lilerin suçlarını cezalandırmak için özel bir yasa yok. Ama Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin desteğiyle kabul gören IŞİD suçlarını araştırma ve cezalandırma yasa tasarısı bu konuda çok değerli ve önemli bir adım. Bu adımın uluslararası bir mahkemenin kurulması ve bu suçları tespit etme, cezalandırma konusunda ön açıcı olacağına inanıyorum.”

Diğer Haberler