Rojavalı çiftçiler: Ekinler bir karıştan fazla büyüyemedi, arazilerimiz bir çöle dönüştü

Rojavalı çiftçiler: Ekinler bir karıştan fazla büyüyemedi, arazilerimiz bir çöle dönüştü

Rojava’nın Kamışlo’da kentinde bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı çiftçiler zor günler geçiriyor.

Buğday ve arpa yetiştirilen devasa tarlalar kurudu. Çiftçinin iyi bir hasattan umudu kesilmiş durumda. Rojava’daki çiftçiler, zararlarının çok büyük oluğunu söylüyor.

Rûdaw’a konuşan çiftçi Ebdulsemed Simaîl, “Ekinler bu yıl büyümedi, büyüyenlerin de boyu ancak bir karışa ulaştı. Yani biçmeye kalksak bile toprakla karışacak. Uzun zamandır durum böyle. Çiftçiler çoğunlukla borçlanıyor. Tarlalar, arazi kuraklıktan adeta çöle dönüşmüş durumda. Kuraklık bütün bölgeyi etkiliyor ve halkın çoğu borç altında kalıyor” dedi.

Biçerdöverciler de geçen yıldan bu yana ekin biçme beklentisi içindeler. Kuraklık nedeniyle onlar da bu yıl çaresizce beklemede. Emeklerinin karşılığını elde edemeyen çiftçiler hayvanlarını nasıl besleyeceklerini de bilemiyorlar.

Biçerdöverci Elî Mihemed Elî, durumun iç açısı olmadığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Bazı köylerde bir parça bazı köylerde ancak bir tarla biçilebilecek. İki gündür halk biçmeye gidiyor, fakat bir şey elde edilemediği için geri dönüyorlar. Çıkan sap samanı hayvanlara verecekler ya da bir işe yaramayacak.”

Rojava Özerk Yönetimi Ekonomi ve Tarım komisyonu da  hasat sonrası ürünlere standart bir fiyat koymaya çalışıyor.

Rojava Özerk Yönetimi Ekonomi ve Tarım Komisyonu Eş Başkanı Selman Barûdo’nun aktardığına göre mahsuller için bir değer belirlenecek ve çiftçi sübvanse edilecek.

Barûdo, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi yönetim birimlerimiz bölgelerde toplantılar yapıyor tarım ve üretim üzerine. Oradalarda çiftçilerin önerilerini alıyor ve durumu yerinde gözlemleyerek bize bir bir rakam sunuyor. Komisyon olarak biz de bu ürünleri almak için bir plan uyguluyoruz. Çiftçinin zararını gidermeye mecburuz. Tohumlarını karşılama, mahsulleri satın alma konusunda bir sorumluluğumuz var. Bir kriz yaşanmaması için bütün önlemleri almak durumundayız” dedi.

Bu yıl hasat umudunu yitiren çiftçiler zararlarının karşılanmasını istiyor. Rojava’da birçok kişinin tarım dışında başka bir gelir kaynağı da yok.

Diğer Haberler