TSK ve PKK çatışmasının Zaxo’da bir yıllık bilançosu: 800 kişi işsiz kaldı, 75 bin küçük hayvan satıldı

TSK ve PKK çatışmasının Zaxo'da bir yıllık bilançosu: 800 kişi işsiz kaldı, 75 bin küçük hayvan satıldı

PKK ile TSKarasında Kürdistan Bölgesi topraklarında yaşanan çatışma ve bombardımanlar, özellikle sınır köylerinde büyük bir ekonomik yıkıma yol açmış durumda.

Zaxo’ya bağlı sınır köylerinde hayvancılıkla uğraşan köylüler de büyük zarar gördüklerini belirtiyor.

Zaxo’nun Girê Biyê köyünde, son bir yıl içerisinde küçükbaş hayvanların yüzde 90 satıldı.

Şervan Abdulgafur Girê Biyê köyünde çobanlık yapıyor. Köyün merası yaklaşık 4000 dönüm genişliğinde  ama sadece 100 dönüm üzerinde hayvanlar o otlayabiliyor.

Sınır köylerindeki halk hayvanlarını Zaho’daki hayvan pazarında satıyor. Hayvancılıkla uğraşan Welat Abdullah, bundan yaklaşık 10 gün önce hayvanlarını burada piyasa fiyatının çok altında sattığını söyledi.

Rûdaw’a konuşan Abdullah, “Ben Kerpeta Eboşi köyündenim. Biz koyunlarımızı burada otlatıyorduk fakat duyuyorsunuz, her gün top ve bombardımanın gümbürtüsü var. Toplar ve uçaklar patlıyor her gün. Sınır hattındaki köylerde de kimse kalmadı. Bu nedenle ben hayvanlarımı sattım. 140 tane hayvanım vardı, sattım” diye konuştu.

Zaho’nun hayvan pazarında hergün ortalama 1000 baş koyun ve keçi bulunuyor. Hayvan tüccarları, pazardaki küçükbaş hayvanların yüzde 80’inin sınır bölgelerinden getirildiğini belirtiyor.

Tüccar Ali Ramazan da, “Geçen yıl koyunlar için köye gitmiştik. Fakat bu yıl gitmedik. Türklerin tank ve toplarının altındaki bir yere nasıl girebiliriz ki?” dedi.

Hayvanlarını satmak için pazara gelen Ahmed Yusuf da, “Bundan 2 ay önce hayvanların çifti 750.000 dinarken şimdi 500.000 dinara düşmüş. Çünkü otlatacak mera yok, satmak zorundayız” şeklinde konuştu.

Savaş ve çatışmalar nedeniyle son 2 yılda Batifa ve Derkane nahiyelerine bağlı yaklaşık 25 köy tamamen boşaldı, 25 köyde ise yaşayanların sayısı oldukça düştü.

Zaho Kaymakamı Vekili Dilşer Abdulsettar, 1 yıl içerisinde 75 bin küçükbaş hayvanın bu nedenle satıldığını söyledi.

Abdulsettar, “ 75. 000 küçükbaş hayvan satıldı, ayrıca küçükbaş hayvan fiyatlarında da büyük bir düşüş söz konusu. Halk büyük bir zarar görmüş durumda. Çevredeki meralar kullanılamadığı için hayvan otlatmak da son derece zor. Halk çaresiz kaldığı için hayvanlarını piyasa fiyatının altında ucuza satıyor” ifadelerini kullandı.

Yine Zaho Kaymakamlığı’nın verdiği bilgiye göre ilçenin sınır bölgelerinde 800 kişi işsiz kalmış durumda.

Diğer Haberler