Biden 1915 olayları için “soykırım” dedi, gözler Türkiye’de

Biden 1915 olayları için "soykırım" dedi, gözler Türkiye'de

 ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Ermenilere yönelik gerçekleşen katliamın yıldönümünde olayları ‘soykırım’ olarak tanımladı.

İki kez ‘soykırım’ dedi

ABD Başkanı Joe Biden, 1915’in yıldönümüyle ilgili açıklamasında ‘soykırım’ sözcüğünü kullandı. Biden’ın yazılı olarak yaptığı açıklamada ilk ve son paragraflarda olmak üzere iki defa ‘soykırım’ ifadesi yer aldı. Ayrıca açıklamada Türkiye’nin adı anılmadı.

Biden açıklamasının başında, “Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin yeniden yaşanmasını engellemeye bağlılığımızı ortaya koyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Biden, açıklamanın son paragrafında ise “Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır” dedi.

ABD’deki 50 eyaletin 49’u 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanırken, sadece Mississippi olayları tarihçilerin değerlendirmesi gerektiğini söylemişti. Joe Biden, Ermeni soykırımı ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı oldu.

Kongre de ‘soykırım’ demişti

ABD Kongresi’nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915’i soykırım olarak tanımlayan kararları kabul etmiş, son olarak her iki partiden 100’ün üzerinde üye Biden’a bir mektup göndererek 24 Nisan’daki açıklamasında Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıma çağrısı yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden, 46’ncı başkanlık seçimi sürecinde, 1915 olaylarına ‘soykırım’ diyeceğini belirtmişti.

Biden-Erdoğan görüşmesi ardından geldi

Biden’ın Ermeni olaylarını soykırım olarak tanınmasın Erdoğan ile görüşmesi ardından gelmesi dikkat çekti.

Dün Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden ilk kez telefonda görüştü. İki lider, NATO zirvesinde görüşmek üzere anlaştı. Biden’ın Erdoğan’a yarın “Ermeni Soykırımı’nı” tanıyacağını ilettiği ileri sürülüyor.

Beyaz Saray’dan  yapılan açıklamada ”Başkan Joe Biden bugün Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmüş ve işbirliği yapılan alanların arttırıldığı ve anlaşmazlıkların etkili bir şekilde yönetildiği yapıcı ikili ilişkilere duyduğu ilgisini iletmiştir” ifadelerine yer verildi.

Liderlerin, Haziran ayındaki NATO zirvesinde gerçekleştirilecek ikili bir görüşmede, ikili ve bölgesel konuları görüşmek üzere anlaştığı belirtildi.

Diğer Haberler