Kürt düşmanı Haşdi Şabi ve PKK arasında yeni bir askeri anlaşma yapıldı

Kürt düşmanı Haşdi Şabi ve PKK arasında yeni bir askeri anlaşma yapıldı Ebu Fedek, Şengal, Ezidi,

İran’a bağlı, yeminli Kürt düşmanı Şii milis örgütü Haşdi Şabi ve PKK arasında yeni bir askeri anlaşma yapıldığı öğrenildi. Anlaşmaya göre Ezidi gençlerden oluşan üç yeni tabur kurulacak.

Darka Mazi’nin bölgedeki kaynaklarının bildirdiğine göre Haşdi Şabi ve PKK arasında Ezidilerden üç yeni taburun kurulmasına dönük yeni bir anlaşma yapıldı. Anlaşmanın ön görüşmeleri PKK’nin ve Haşdi Şabi’nin Şengal’deki birimleri tarafından yapıldı. Daha sonra Haşdi Şabi Genel Kurmay Başkanı Ebu Fadak tarafından onaylandı. ABD terör listesinde yer alan ve Irak Hizbullah güçlerine mensup olan Ebu Fedek İran yanlısı olarak biliniyor.

Anlaşmaya göre her biri 200-300 arası savaşçıdan oluşacak olan taburların silahları ve maaşları Haşdi Şabi tarafından karşılanacak.

80’inci taburlar olarak adlandırılan taburlardan birinin kuruluşuna başladı. Buna göre bu taburda yer alan her bir görevli için 900 bin Irak dinarı (yaklaşık olarak 620) dolarlık maaş belirlenmiş. Para Irak Hükümeti bütçesinden ödeniyor. PKK şu ana değin bu paranın yarısını ödüyor geri kalanı ise örgütün kasasına gidiyordu. Fakat artan asker sayısı nedeni ile Haşdi Şabi’de bu paradan belli bir pay istiyor. Yeni anlaşmaya göre paranın yarısı ödenecek geri kalan yarısı ise Haşdi Şabi ve PKK arasında paylaşılacak.

Ayrıca anlaşmaya göre PKK taburlara verilen askeri teçhizatında yarısını kendisine alacak.

Yerel kaynaklar PKK’nin Ezdi halkını bu biçimde kullanmasını lejyonerlik olarak görüyor ve eleştiriyorlar. PKK’nin özellikle Kürt düşmanı olan Haşda Şabi ile ortak olması da Kürt arasında eleştirilen bir husus.

PKK 9 Ekim 2020 tarihinde Hewler ve Bağdat arasında Şengal’e dönük anlaşmayı Haşdi Şabi ile beraber red etmiş ve aralarındaki ittifak güçlenmişti. Daha sonrasında ise Haşdi Şabi Erbil’e iki kez füzeli saldırı düzenlemişti.

Diğer Haberler