Hengaw Türk devletinin kolberlere yaptığı işkenceyi açıkladı; bir kolber öldürüldü biri yoğun bakımda

Hengaw Türk devletinin kolberlere yaptığı işkenceyi açıkladı; bir kolber öldürüldü biri yoğun bakımda

Rojhılat İnsan Hakları Örgütü (Hengaw), 15 Nisan tarihinde Hasan Keçelanlu ve Behnam Semedi’nin Maku’nun Çaldıran ilçesinden Van’ın Çaldıran ilçesine geçmek isterken Türk askerleri tarafından yakalandığını duyurdu.

Haberde, evli ve 3 çocuk babası Hasan Keçelanlu’nun (37) işkence sonucu hayatını kaybettiği, Behnam Samedi’nin ise işkence nedeniyle ağır yaralandığını ve Çaldıran’da (Rojhılat) bir hastanede yoğun bakıma alındığı belirtildi.

Gazeteci Ruşen Takva, sosyal medya hesabı üzerinden bu iddianın ayrıntılarını paylaştı.

Takva, şunları yazdı:

“Biri ölen, diğeri yoğun bakımda olan İran’lı 2 kolber hakkındaki iddialar şu: 5 gün önce Van’ın Çaldıran ilçesinde sınırı geçtikleri sırada askerler tarafından yakalanıyorlar. Yakalanan kolberler, Beydoğan karakoluna götürülüyorlar ve burada yoğun bir işkenceye uğruyorlar.

Ardından karakol komutanın emri üzerine, sınır kulelerinden birinin yanına götürülüyorlar. İşkence burada da devam ediyor ve 2 kolber baygın halde (muhtemelen öldü diye) sınır bölgesinde terk ediliyorlar.

Kolberlerden şu an yoğun bakımda olan Behman Semedi, kendine geldiğinde arkadaşı Hasan Keçalanlu’nun çoktan öldüğünü fark ediyor. Semedi, sınırı yaralı olarak geçiyor ve İran’da bulunan köyüne ulaşarak yaşadıklarını anlatıyor.

Bu arada Semedi bir komplikasyon geçiriyor ve bulunduğu hastahanede yoğun bakıma alınıyor. İşkenceye uğrayan ve uyandığında arkadaşının yanında öldüğünü gören kolber, şu an İran’da bulunan bir hastahanede yoğun bakımda ve hayati tehlikesi devam ediyor.

İki vahim iddia daha var. İlk iddiaya göre: Sınırın sıfır noktasına bırakılan Hasan Keçalanlu’nun cansız bedeninin hala orada olduğu düşünülüyor.

Diğer iddiaya göre ise, Keçalanlu, İran askerlerine teslim edilmek isteniyor fakat İran’lı askerler cesette darp izi olduğunu görüyor ve naaşın resmi yollarla teslim edilmesini istiyor. Her iki durumda da, cesetin akıbetine dair bir bilgi yok.”

Diğer Haberler