Bugün Irak Baas rejiminin Kürdistan’a yönelik sistematik olarak yürüttüğü Enfal’in son halkası olarak bilinen Behdinan Enfali’nin başlamasının 33’uncu yıldönümü.
Irak’ta Baas rejiminin Kürtler’e karşı başlattığı saldırılarda birçok yerde kimyasal silah kullanıldı.
8 aşamada başlayan Enfal girişimi, katliam ve göç ettirme şeklinde devam etti.
Kürdistan’ın neredeyse bütün alanlarına doğru genişleyen Enfal operasyonu, 14 Nisan 1988’de çok tehlikeli bir boyuta vardı.
Enfal tüm Kürdistan’da yapıldı
Enfal katliamının ilk aşaması 23 Şubat 1988’de Cafayet bölgesinde başlatılmış ve aynı yılın 18 Mart’ına kadar devam etmişti.
22 Mart’ta başlayıp 2 Nisan’da sona eren 2’nci aşama, Qeredax bölgesini kapsıyordu.
Germiyan’da başlayan 3’üncü aşama ise 7 Nisan’da başlayıp 20 Nisan’a kadar devam etmişti.
4’üncü aşama, 3 Mart’ta Qelay Sewke ve Zeyi Bıçuk alanlarında başlayıp 15 Mart’a kadar sürmüştü.
15 Mart’ta başlayıp 25 Mart’a kadar devam eden 5, 6 ve 7’nci aşamalar, Şaqlawa ve Rewanduz bölgelerini kapsamıştı.
26 Mart’ta başlayıp 9 Eylül’e kadar süren son aşamanın hedefinde ise bütün Behdinan Bölgesi vardı.
182 bin Kürt katledildi
Baas rejimi, enfal operasyonlarında bu alanlardaki tüm köy, kasaba ve ilçelerindeki Kürtler’i katliamlardan geçirmiş kalanları ise Irak’ın güneyine doğru sürmüştü.
182 bini aşkın Kürt, toplu katliam, kurşuna dizme gibi vahşi yöntemlerle öldürülmüş ve toplu mezarlarda gömülmüş, 4 bine yakın köy yerle bir edilmişti.
Irak devletinin tüm kaynakları Enfal’e aktarıldı
Baas Partisi’nin Şimal Büro Sorumlusu Ali Hasan Mecid, 18 Mart 1987’de Saddam Hüseyin’in tam desteğiyle Kerkük’teki rejimin askeri üssünde Enfalin başlatılması kararına imza atmıştı.
Baas rejimi, enfal operasyonlarını gerçekleştirmek için o dönem, tuttuğu kiralık silahlı çetelerle birlikte, Irak ordusunun elindeki tank, top ve zırhlı araçlarının büyük bölümünü Kürdistan’a göndermiş ve Irak bütçesinin büyük bir kısmını da bu operasyonlar için ayırmıştı.