Neçirvan Barzani: Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü istikrara hizmet ediyor

Neçirvan Barzani: Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü istikrara hizmet ediyor

Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Mustafa Kazımi, Bağdat ve Erbil ilişkileri, terörle mücadele, Şengal Anlaşması ve koronavirüs salgını gibi konuları ele aldı.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, bugün beraberindeki heyet ile Irak’ın başkenti Bağdat’a gitti.

Barzani Bağdat’taki temasları kapsamında ilk olarak Irak Başbakanı Mustafa Kazımi ile bir araya geldi.

İki lider arasındaki görüşme ve Kazımi’nin Barzani’yi sıcak karşılaması kameralara yansıdı.

Görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamda, iki liderin federal hükumet kurumları ile Kürdistan Bölgesi hükumeti arasında anayasal çerçevede işbirliği ve koordinasyonu, törerle mücadele, Şengal’deki durumun normalleştirilmesi konusunda işbirliği, sağlık ve artan koronavirüs vakaları ile aşı temini gibi konular ele alındı.

Görüşmede Irak Parlamentosundan geçen 2021 yılı bütçesine değinen Başbakan Kazımi, yasanın ayrıntıları ile birlikte uygulanması, gelirlerin adil şekilde paylaşılması ve tarafların yasaya karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin önemine değindi.

Taraflar arasındaki güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Kazımi, iç huzur açısından özellikle ülkedeki güvenlik boşluğunun terör ve organize suç grupları tarafından istismar edilmesinin önlenmesi gerektiğini söyledi.

Kazımi ayrıca, Neçirvan Barzani’nin Bağdat ziyaretlerinin tüm Iraklılara doğru mesajlar verdiğini, karşılıklı güven inşasına katkı sağladığını, iyi niyet göstergesi olduğunu ve ülkenin çıkarları açısından işbirliği ruhunu güçlendirdiğini belirtti.

Mustafa Kazımi, önümüzdeki dönemde Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etmek istediğini ifade etti.

Bağdat ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Neçirvan Barzani de, Başbakan Kazımi’nin siyasi, diplomatik ve ekonomik açıdan çabalarına değinenerek, Başbakan’ın diplomatik temaslarının Irak’ın konumunu blgesel ve uluslararası alanda görülür kıldığını söyledi.

İç sorunların çözülmesi açısından belirlenen mekanizmaya dikkat çeken Barzani, güvenlik konusundaki işbirliğinin ihtiyaç olduğunu vurguladı. Barzani, her türlü tehdit ve tehlikeye karşı hükumetin konumunu güçlendirme adımlarına destek verdiklerini yineledi.

Barzani bir kez daha Irak 2021 bütçesinin kabul edilmesini önemli bulduklarını ifade ederek, “Erbil ile Bağdat arasında askıda kalan sorunmarın çözümü Irak’ta istikrara hizmet ediyor” dedi.

Görüşmede Erbil-Bağdat arasındaki mevcut ilişkiler, Başkan Neçirvan Barzani’nin Fransa ziyareti, koronavirüs salgınında son durum, aşı süreci, terör ve IŞİD tehdidi, uluslararası koalisyonun Irak’taki görevleri, ekim 2021’de Irak’ta gerçekleştirilecek olan erken genel seçimler ve bölgesel meseleler de ele alındı.

Irak bütçesinin kabul edilmesinin Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü açısından bir başlangıç olmasını dileyen liderler, IŞİD ve teröre karşı Peşmerge, Irak güvenlik güçleri ve koalisyon güçleri arasındaki mekanizmanın da daha aktif hale getirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin anayasa ve federal sistem temelinde Irak ile tüm sorunları çözmeye hazır olduğunu yineleyerek, bu doğrultuda Iraklı tüm taraf ve bileşenlerle ülkenin ve bölgenin huzur, istikrarı ve güvenliği için çalışmak istediklerini söyledi.

Barzani, “Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümü, Irak’ın istikrar ve huzurunun anahtarıdır” dedi.

Kazimi’nin ofisinden açıklama

Görüşmeye ilişkin Irak Başbakanlık Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada da, iki liderin Erbil ile Bağdat ilişkileri, taraflar arasındaki bir dizi konuda anayasa çerçevesinde işbirliğinin yanı sıra terörle mücadele ve Şengal Anlaşması konusu ele alındığı bildirildi.

Koronavirüs salgını ve son dönemde vakalarda yaşanan artışa da dikkat çekilen görüşmede, salgına karşı aşı sağlama çabaları da gündeme geldi.

Mustafa Kazımi, Bağdat ile Erbil arasındaki güvenlik işbirliğine değinerek, tartışmalı bölgelerdeki güvenlik boşluğunun istismar edilmesini önleyecek şekilde güçlendirilmesi gereğini vurguladı.

Kazımi, Barzani’nin Bağdat ziyaretlerinin tüm Iraklılara doğru mesajlar verdiğini, karşılıklı güven inşasına katkı sağladığını, iyi niyet göstergesi olduğunu belirtti.

Barzani ise sıcak karşılama nedeniyle Kazımi’ye teşekkür ederek, iç meseleleri ele alırken akıllıca yaklaşılması gerektiğine dikkat çekti.

Neçirvan Barzani, Irak hükümetin bu yönlü çabalarına desteğini dile getirerek, Bağdat ile Erbil arasındaki iyi ilişkilerin Irak için daha fazla istikrar ve ilerlemenin yolunu açtığını söyledi.

Başkan Neçirvan Barzani Macron’un mesajını Bağdat’a iletecek

Neçirvan Barzani, ziyareti kapsamında Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Parlamento Başkanı Muhammed Helbusi ve siyasi parti liderleriyle bir araya gelecek.

Görüşmelerde özellikle  Neçirvan Barzani’nin Fransa ziyareti ve Emmanuel Macron ile gerçekleştirdiği toplantıların Kürdistan Bölgesi ve Irak üzerindeki olumlu diplomatik etkileri konuşulacak.

Başkan Neçirvan Barzani, Ulusal Hikmet Akımı Ammar Hekim ve Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amiri ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanlık sitesinden yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde Erbil-Bağdat ilişkileri, Irak ve bölgede yaşanan durum, huzur ve istikrarın sağlanması için taraflar arasındaki ortaklık ve işbirliği meseleleri konuşulacak.

Liderler toplantısında gündeme gelecek diğer konurlardan biri de Bütçe ve Kürdistan Bölgesi’ndeki memurların maaşı olacak.

Irak’ta yapılması beklenilen erken seçim ve Kürdistani bölgelerde durumun normalleştirilmesi gibi konular da ele alınacak.

Diğer Haberler