Ünlü Kürt Şair Ehmed Dilzar hayatını kaybetti

Ünlü Kürt Şair Ehmed Dilzar hayatını kaybetti

Tanınmış Kürt Şair Ehmed Dilzar 101 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Ehmed Dilzar kısa bir süre önce Kürdistan Bölgesi’nin Başkenti Erbil’de hayatını kaybetti.

Kürdistan Bölgesi Koye kentinde 1920’de dünyaya gelen Şair Ehmed Dilzar, Kürtçe ve Arapça dillerinde yüzlerce şiire imza attı. Dilzar yazdığı şiirler haricinde tanınmış şair Baba Tahîr Hemedanî’nin şiirlerini Kürtçeye çevirdi.

Gerçek ismi Ehmed Mistefa Mihemed olan Ehmed Dilzar, şiir yazmaya başladıktan sonra soyismini Dılzar yaptı.

1942 yılından itibaren şiir yazmaya başlayan Dilzar, bu dönemlerde Irak ordusunda askerlik vazifesini yapıyordu. 3 buçuk yıl askerlik yapan Dilzar, askerliğinin bir kısmını Filistinde tamamladı. Askerlik görevi sonrası 1946 yılında Komünist Parti’ye üye olan Dilzar buradaki faaliyetlerinden dolayı tutuklandı.

İkinci defa 1948 yılında tutuklanan Ehmed Dilzar, 1949 yılında Erbil cezaevinden Bağdat cezaevine nakledildi. Dilzar fikir ve düşüncelerinden dolayı 3 yıl ceza aldı ve Bağdat’tan Irak’ın Kût kentine sürgün edildi.

1952 yılında özgürlüğünü kazanan Ehmed Dilzar, yeniden yakalanmamak için Komünist faaliyetlerini illegal şekilde devam ettirdi ve bu nedenle yaşadığı yerlerde uzun süre kalmadı. Koye kentinden Erbil’e oradan da Kerkük’e gitti. Kerkük’ten sonra da Halepçe kentinde yaşamaya başladı. En son Halepçe kentinde faaliyetlerine devam ederken bir kez daha tutuklandı. Yakalandıktan sonra ilk olarak Kerkük’e gönderildi ve buradan da Irak’ın Güney’inde bulunan Nugre Selman Cezaevine sürgün edildi. 1956 yılında tekrar özgürlüğüne kavuşan Dilzar kenti Koye’ye geri döndü. 1960 yılına kadar Koye kentinde kaldı. Bağdat’ta çıkarılan Azadî Gazetesi’nin yazarlarından oldu. 1963 yılında Komünist Partisi askeri güçleri içerisine katıldı. Komünist Partisi’nin o dönemler karargahı Koye kentine bağlı Kilkesimaq köyünde bulunuyordu. Daha sonra Koye’ye bağlı Awekird köyüne yerleşti.

Uzun yıllar göçmen hayatı yaşayan Ehmed Dilzar 1994 yılında Kürdistan Bölgesi Başkenti Erbil’e dönerek hayatını kaybettiği bugüne dek burada yaşamına devam etti.

Diğer Haberler