Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerde çözüme doğru ilerleme var

Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Erbil ve Bağdat arasındaki ilişkilerde çözüme doğru ilerleme var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerde, sorunların çözümü doğrultusunda ilerleme sağlandığını söyledi.

ABD ile Irak arasındaki stratejik müzakerelerin 3’üncü turu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in katılımıyla online ortamda başladı.

Online müzakerelerin açılış konuşmalarını ABD ve Irak dışişleri bakanları yaparken, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkiler de gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Irak ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaparak, Irak hükümetinin, programında anayasal temelleri göz önünde bulundurduğunu ve bu temel üzerine çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Irak hükümetinin, ülkedeki demokratik sistemi güçlendirip desteklemeye devam ettiğini vurgulayan Blinken, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilere de değindi.

Blinken, Irak ile Kürdistan Bölgesi hükümetleri arasındaki ilişkilerin, sorunların çözümü doğrultusunda ilerlediğini belirtti.

HÜSEYİN’DEN ABD İLE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRME MESAJI

Irak resmi haber ajansına göre ise, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, “ABD ile tüm alanlarda iş birliğini güçlendirmeye önem veriyoruz” dedi.

ABD ile stratejik görüşmelerin daha sonraki aşamada da sürmesini istediklerini kaydeden Hüseyin, Washington yönetimine “anlaşmalar ve ortak mutabakat zaptlarıyla iş birliği ve dayanışmanın güçlendirilmesi” çağrısında bulundu.

Bağdat-Erbil ilişkilerine de değinen Hüseyin, askıdaki sorunların çözümü noktasında olumlu gelişmeler yaşandığını aktardı.

Irak-ABD Stratejik Diyalog Görüşmeleri’nin​​​​​​​ ilki 11 Haziran 2020’de, ikincisi de Washington’da 9 Ağustos 2020’de yapılmıştı.

Diğer Haberler