1. derece tarihi eser statüsündeki Mor Efrem Manastırı arazisinde otopark kazısı başlatıldı

1. derece tarihi eser statüsündeki Mor Efrem Manastırı arazisinde otopark kazısı başlatıldı mardin,Garo Paylan

Mardin’deki Süryani Katolik Kilisesi’ne ait Mor Efrem Manastırı’nın arazisine katlı betonarme otopark yapılması için kazı başlatıldı.

1. derece tarihi eser kategorisindeki Mardin Süryani Katolik Kilisesi’ne ait Mor Efrem Manastırı’nda katlı betonarme otopark yapılmak üzere kazı başlatıldı. Kazının devam etmesi durumunda manastır yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.

Süryani katolik vakfından tepki

İstanbul Süryani Katolik Vakfı, kilisenin arsasında otopark yapılması kararına tepki gösterdi.

Vakfın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Mardinde tarihi Mor Efram Süryani Katolik Manastırınının mülkiyetinde olan arazinin bir kısmını yılar önce yeşil alan olacak diye istimlak eden Belediye şimdi o alanda tarihi binanın temellerinin hasar görüp yıkılmasına sebep olacağını bile bile çok katlı otopark inşa ediyor” denildi.

Garo Paylan, kazıyı TBMM gündemine taşıdı

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da konuyu meclis gündemine taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, “Mor Efrem Manastırı’ndan ‘yeşil saha’ bahanesiyle gasbedilen alan üzerine yapılan katlı otoparkın tarihi manastırın varlığı için bir tehdit olduğunu bilmiyor musunuz” diye sordu.

“Mardin’de Mor Efrem Süryani Katolik Manastırı arazisine katlı betonarme otopark yapmak amacıyla kazı çalışmalarına başlanmıştır. Bu inşaatın 1884’te inşa edilen ve birinci derecede tarihi eser olan manastıra ciddi zararlar vereceği değerlendirilmektedir” diyen Paylan, Ersoy’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

1 – Süryani manastırının arazisinde yapılan otopark inşaatını neden durdurmuyorsunuz?

2 – Süryani Mor Efrem Manastırı’ndan “yeşil saha” bahanesiyle gasp edilen alan üzerine yapılan katlı otoparkın tarihi manastırın varlığı için bir tehdit olduğunu bilmiyor musunuz?

3 – Anadolu coğrafyasındaki; Ermeni, Süryani, Rum ve benzer kadim kültürlere ait kilise, manastır, mezarlık gibi tarihi mekanlara karşı uygulanan yoketme politikasına neden dur demiyorsunuz?

Diğer Haberler