Efrin’in işgal edilmesinin üzerinden 3 yıl geçti, Kürtler Efrini unutmadı, unutmayacak

Efrin’in işgal edilmesinin üzerinden 3 yıl geçti, Kürtler Efrini unutmadı, unutmayacakAfrin, SMO, ÖSO, Soylu, ERdoğan; Türkiye, Demografi, Göç HRW

Türk işgali sonucunda Kürt nüfus yüzde 57 oranında azaldı, 604 sivil öldürüldü, 7 bin 243 kişi kaçırıldı, 300 bin kişi göç etti, 185 bin insan Türkiye tarafından şehre getirildi. Kürdistan’ın bir cennet parçası olan Efrin Türkiye işgali altın büyük acılar yaşadı. Kürtler ise hala Efrin’i unutmadı.

Rojava’nın Efrin kentinin 18 Mart 2018’de Türkiye ve desteklediği silahlı guruplar tarafından işgal edilişinin üzerinden 3 yıl geçti. Bu süre zarfında kentin demografisi tamamen değiştirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Türkiye’ya bağlı çete gurubu Suriye Milli Ordusu’nun (SMO – eski adı ÖSO) Rojava’nın Efrin kentine yönelik “Zeytin Dalı” operasyonunun üzerinden 3 yıl geçti. Efrin kenti 18 Mart 2018’de ÖSO’nun öncülüğündeki Suriye Geçici Hükümeti’nin kontrolü altına girdi.

TSK ve Türkiye destekli aşırı gruplar tarafından, 20 Ocak 2018’de Kürtlerin denetimindeki Efrin’e yönelik hava destekli büyük bir operasyon başlatıldı. Çatışmaların kent merkezine yaklaşmasından sonra YPG güçleri aniden çekildi. Efrin, 18 Mart 2018’de Türkiye ve desteklediği radikal grupların eline geçti. On binlerce Kürt Efrin’den göç etmek zorunda kaldı.

Demografik yapısı 3 yıllık süreçte tamamen değiştirilen Efrin’e Suriye’nin değişik bölgelerinden getirilen on binlerce Arap ve Türkmen yerleştirildi. Operasyon öncesi nüfus oranı yüzde 92 olan Kürtlerin Efrin’deki oranı yüzde 35’lere geriledi.

Efrin operasyonu sırasında binlerce Kürt evlerini ve topraklarını terk etmek zorunda kaldı. Geriya kalanlar ise 3 yıllık süreçte sayısız insan hakları ihlallerine maruz kaldı. Uluslararası kuruluşlar, Efrin’de gasp, talan, adam kaçırma, birçok insan hakları ihlalinin hayatın doğal bir parçası olduğunu rapor ediyor.

Suriye rejimi ve Kürtlere karşı savaşan Arap selefi grupların aileleri İdlib ve diğer bölgelerden Efrin’e taşındı. Kürtlere ait mülk ve evlere yerleştirildi. Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı gruplar Efrin’in sembolü haline gelmiş zeytin bahçelerinin birçoğunu yerlerinden söktü ya da halktan alarak el koydu.

HRW: Efrin’de 7 bin 243 kişi kaçırıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) raporuna göre, Efrin’de 604 sivil öldürüldü, 7 bin 243 kişi kaçırıldı, 300 bin kişi göç etti.

HRW’nin raporuna göre, Efrin’de 604 sivil öldürüldü, 7 bin 243 kişi kaçırıldı, 300 bin kişi göç etti, 314 bin 400 zeytin ağacı söküldü, 28 eski yapı tahrip edildi ve 14 kutsal mekan yıkıldı.

Soylu: 184 bin kişi Efrin’e göç etti

Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçen yıl Mart ayında yaptığı açıklamada, İdlib’de yaşanan savaş nedeniyle 1 Aralık 2019’dan bu yana 184 bin 547 kişinin Rojava’nın Efrin kentine göç ettiğini söyledi.

Diğer Haberler