Bahoz Erdal: PKK olmasıydı Türkiye İran’a saldıracaktı

Bahoz Erdal: PKK olmasıydı Türkiye İran'a saldıracaktı

Stêrk TV’de yayınlanan özel programa konuşan HPG Anakarargah Komutanı Bahoz Erdal PKK’nin rolüne yönelik bazı değerlendirmelerde bulundu. Erdal gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bahoz Erdal yaptığı değerlendirmede PKK’nin misyonuna ilişkin şunları söyledi: PKK hiçbir devletin kazanımlarına karşı değildir. Bunu açık bir şekilde dile getiriyoruz. Tam tersi herkes PKK’nin mücadelesinin faydalarını görüyor.

PKK olmasaydı ne olurdu? Türkiye İran’a müdahalede bulunacaktı, Kafkasya’da karışıklık çıkaracaklardı, her gün DAİŞ teröristlerini Avrupa’ya göndererek, terörle Avrupa’yı teslim alacaktı. Fakat PKK varlığı ve mücadelesi ile Erdoğan’ı dara soktuğu için bütün bunları yapamıyor. Eğer bugün Erdoğan ABD’yi biraz dikkate alıyorsa PKK’nin verdiği mücadeleden dolayıdır. PKK’nin mücadelesi Erdoğan’ı ABD’ye muhtaç ediyor. Yine PKK’nin mücadelesi Erdoğan’ın Rusya, İran’ı ve diğer devletleri biraz dikkate almasını sağlıyor. PKK’nin mücadelesi ABD, Rusya veya başka kesime zarar vermiyor.

Kürtlerin Özgür olması Suriye’nin güçlenmesi demek

Kendisi de daha önce Rojava’da kalan ve YPG komutanı olarak uzun zaman yer almış biri olan Erdal Suriye konusunda ise şunları söyledi: Suriye’deki kaos devam ediyor. Bu durumda siyasi bir çözüm görünmüyor. PKK olarak bir etkiye sahibiz. Rêber Apo’nun Rojava ve Suriye’de, Kürtler ile Araplar üzerinde etkisi var. Biz hem Suriye hem de bölge için önerilerimizi sunduk. Suriye’de demokratik bir modelin oluşması, merkezden yönetimin değil, demografik ve Suriye siyasetine uygun bir çözüm önerdik. Bizler Suriye topraklarının bütünlüğünden yanayız. Rojava Kürtleri Suriye’nin topraklarını sorun etmiyor. Bu birincisi.

İkincisi ise, devletin bayrağı da sorun değil. Fakat BAAS rejiminin şovenist ve anti-demokratik zihniyetini kabul etmiyoruz. Suriye için demokratik bir anayasa gerekiyor. Bu temel üzerinde sorunların çözülmesi lazım. Suriye için olan Demokratik ulus projesi böyle bir projedir. Demokratik ulus projesi sadece Kürtler için değil, tüm Suriye’nin çözümü içindir. BAAS anlayışına sahip bazı şovenistler, Kürtlerin hakları kabul edilirse Suriye parçalanır diye düşünüyor. Kurumlarında ve basınlarında böyle bir propaganda yapıyorlar; ‘Eğer ipin ucunu bırakırsak o zaman Suriye parçalanır. Arapların geleceği tehlikeye gireri.’

Gerçeği ise, Suriye’nin demokratikleşmesi ve Kürt halkının özgürleşmesinin kabul edilmesi Suriye toprakları için esastır, Suriye sınırları için esastır,

Suriye’nin geleceği için esastır. Suriye’nin güvenli olması için Kürtler özgür olmalı. Sadece Kürtler değil, Dürzi, Alevi, Ermeni, Çerkes de özgür olmalı. Kürtler Suriye’de özgürleşirse ve siyasi bir güç sahibi olursa, bu Suriye’nin geleceği için tehlikeli bir şey değildi. Tam tersi Kürtlerin özgür olması Suriye’nin güçlenmesi demek. PKK olarak böyle düşünüyoruz.

Avrupa ülkeleri PKK’ye borçludur

Öcalan üzerindeki tecritin kadırılması ve PKK’nin terör listesinde çıkarılması içi AB’ye çağrı da bulunan Bahoz Erdal Avrupa’nin PKK’ye borçlu olduğunu söyledi. Erdal konuşmasında şu ifadeleri kullandı: Milyonlarca insan Rêber Apo’nun özgürlüğünü istiyor. PKK’nin ‘Terör örgütleri’ listesine konulması Türkiye’ye işgal gerekçesi yaratıyor. PKK’nin listeden çıkarılması için yapılan çalışmalar belli bir aşamaya geldi.

Avrupa ülkeleri de PKK’ye borçludur. Şu an DAİŞ’e karşı bir koalisyon var. Onlarca devlet ve güç var içerisinde. DAİŞ’e karşı en fazla savaşan PKK’dir. Şengal’de, Maxmur’da, Kerkük’te, Rojava’da en fazla fedakarlık yapan, şehit ve yaralısı olan PKK’dir. Bu borçlarını görmeleri lazım. PKK’nin ‘Terör’ listesinden çıkarılması lazım. Ancak bu şekilde borçlarını ödeyebilirler.

Diğer Haberler