Kerkük Valisi Pence mahallesinde Kürtlere ait bazı evleri yıktırdı

 Kerkük’ün atanmış valisinin talimatıyla, Kerkük İl Kaymakamlığı’na bağlı ekipler Kürtlere ait bazı evleri yıktılar.

Kerkük’ün Penca Eli mahalesinde bazı Kürt ailelerin evleri tapusuz olduğu ve hükümet arazisi üzerinde yapıldığı gerekçesiyle yıkıldı. Yıkıma maruz kalan evlerden birisi Xurmatu’da Haşdi Şabi güçleri tarafından evi yıkılan bir Peşmerge ve evi yıkıldıktan sonra Kerkük’te kendisine bu evi inşa etmişti.

Bu duruma ilişkin  açıklamalarda bulunan Sivil Toplum Kuruluşu Aktivistlerinden Edhem Cuma şunları söyledi: “Kürt halkına karşı yürüttükleri savaş ve evlerini yıkma haricinde atanmış Kerkük valise şimdi de rant elde edebilmek için bu arazilerde bulunan Kürtlere ait evleri yıkarak yeni projeler yapacağını iddia ediyor.”

Cuma açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Kerkük’te Kürtlerin evlerini bu şekilde yıkmak için gizli bir toplantı yapıldığına dair bilgi sahibiyim. Özellikle tapusuz olan bütün mahallelere bu uygulamayı yapacaklar.  Bunun için öncelikle bu bölgelerden başlayarak evleri yıkmaya başladılar.”

Kerkük’te 14 mahalle tapusuz ve bunların büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşuyor. Özellikle geçmişte siyasi nedenlerle Kürdistan Bölgesine göç etmiş, mülteci konumunda olanlar 2003 sonrası Kerkük’e dönerek hükümet arazileri üzerinde kendilerine ev yaptı. 16 Ekim 2017’ye kadar hiç kimse tarafından bir baskıya maruz kalmadılar.

Şii Arap ve Türkmenler Kerkük’ün bir çok mahallesinde tapusuz ev yapma işlerini yürütmekte, yaptıkları evlerin büyük çoğunluğu devlet hazinesine ait yerlerde olduğu halde bu Araplar’a hiç kimsenin her hangi bir problem yaratmadığı kaydedildi.

Diğer Haberler