PAK: Mela Mistefa Barzani, bir pêşmerge, bir başkomutan, bir önder, bir liderdi

PAK: Mela Mistefa Barzani, bir pêşmerge, bir başkomutan, bir önder, bir liderdi

 Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) Ölümsüz Lider Mela Mistefa  Barzani’nin vefatının yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

PAK’ın yayınladığı mesaj şu şekilde:

“Ölümsüz Lider Mela Mistefa Barzani’nin Hayatı, Kürt Özgürlük Mücadelesinin Bir Özetini Oluşturmaktadır

Mela Mistefa  Barzani Kürt milleti ve Kürdistan’ın tarihinde, saygıyla anacağımız, ölümsüz ulusal liderlerden biridir.

Molla Mustafa Barzani, 14.03.1903’te doğdu, 01.03.1979’da aramızdan ayrıldı. Yani bu yılın mart ayı, ölümsüz liderin hem 118.doğum yıl dönümü, hem de aramızdan ayrılışının 42. yıl dönümüdür.

Doğumundan vefatına kadar, Mela Mistefa Barzani’nin hayatı, Kürt ve Kürdistan’ın özgürlük mücadelesinin kısa bir özetini oluşturmaktadır.

Cezaevi, sürgün, savaş ve derin acılarla yoğrulmuş bir yaşamın ifadesidir Mela Mistefa Barzani’nin yaşamı.

Yaşanan tüm başarı ve kimi yenilgilerle birlikte, derin bir yurtseverlik, direniş, kararlı ve istikrarlı bir mücadele sürekliliği, umut ve içtenlikle yoğrulmuş kişilikli bir yaşam ve duruştur Mela Mistefa  Barzani.

Mela Mistefa Barzani, hiçbir zaman toleranslı, hoşgörülü, mütevazi ve sabırlı duruşundan vazgeçmedi.

Şeyh Abdulselam Barzani ve Şeyh Ahmet Barzani’nin yurtsever mücadele geleneği ve onların oluşturdukları insani ve Kürdistani ekol ve prensiplerle büyüyen, yoğrulan Mela Mistefa Barzani; Cibranlı Halit Beyin Azadi Örgütünün, Hoybûn’un, Kürdistan Cumhuriyeti’nin (Mehabad Kürt Cumhuriyeti) prensip ve ruhunun devamcısı olmuştur. Şeyh Said’in, Cıbranlı Halit Bey’in, Seyid Rıza’nın, İhsan Nuri’nin, Qazi Muhammed’in özgürlük bayrağının taşıyıcısı olmuştur Mela Mistefa Barzani.

  1. Mela Mistefa, Kürdistan Ordusunun Başkomutanı olarak Kürdistan Cumhuriyeti (Mahabad Kürt Cumhuriyeti)’nin kuruluşunda önemli bir rol oynadı. Irak Kürdistan Demokrat Partisi’nin kurucu başkanı ve lideri oldu. Kürdistan Cumhuriyeti’nin yıkılışından sonra, 11 yıl 500 pêşmerge arkadaşıyla birlikte Sovyetler Birliği’nde yaşamak zorunda kaldı.

Mela Mistefa Barzani tarihsel öneme sahip bir çok gelişmenin hem şahidi, hem de aktörü olmuştur.

  1. Mela Mistefa , 1958’de Irak’a geri döndü.1961 yılı Eylül ayında tekrar silahlı mücadeleyi başlatmak zorunda kaldı. 11 Mart 1970’de Baas Rejimi’yle otonomi anlaşması imzaladı. Ama Baas Rejimi’nin anlaşma gereklerini yerine getirmemekte diretmesi üzerine, 1974’de tekrar silaha sarılmak zorunda kaldı.1975 yılında ABD’nin Irak ve İran’ı Cezayir anlaşmasıyla barıştırması ve Amerika ile İran’ın bu şekilde Mela Mistefa Barzani’ye olan desteklerine son vermeleri üzerine, mücadele yenilgiye uğradı. Mela Mistefa Barzani, İran’a çekilmek zorunda kaldı. Ve 01.03.1979 günü hastalığından dolayı hayata gözlerini yumdu.
  2. Mela Mistefa , Qazî Muhamed’in kendisine teslim ettiği Kürdistan Bayrağı’nı hiçbir zaman yere düşürmedi. Ve Mela Mistefa Barzani’nin pêşmergelere teslim ettiği o bayrak, bütün acılara ve katliamlara rağmen, pêşmergenin ve tüm özgürlük davası emekçilerinin kahramanca mücadelesinin sayesinde, bugün Güney Kürdistan Federe Devleti’nin semalarında, Hewler’deki Kürdistan Parlamentosu’nun üstünde özgürce dalgalanmaktadır.
  3. Mela Mistefa’nin mücadelesi bugün de tüm dünya Kürtleri için umut kaynağıdır, saygı ile yaşatılmaktadır. Bu fedakar, içten ve yurtseverlikle bezenmiş mücadelesinde, Mela Mistefa  Barzani, bir pêşmerge, bir başkomutan, bir önder, bir liderdi.

O’nun uluslararası alanda da önemli bir yeri vardı.

O partisi’nin, milletinin ve ülkesinin lideriydi.

Mela Mistefa Barzani Kürdistan’ın dört parçasında yurtseverlik, içtenlik ve kararlılığıyla her Kürt ve Kürdistanlının yüreğinde yer edinmiş, örnek bir önderdir.

Mela Mistefa Barzani’nin destansı mücadelesini kendi mücadelemiz olarak görüyoruz.

Ölümsüz lidere en büyük hediyenin özgür ve bağımsız bir Kürdistan olacağı inancıyla, O’nu saygıyla anıyoruz.”

01.03.2021

PAK Basın ve İletişim Bürosu

Diğer Haberler