Zara Mihemedi Kürdistanda Dünya Anadil Günü’nün sembolü oldu

Zara Mihemedi Kürdistanda Dünya Anadil Günü'nün sembolü oldu

Doğu Kürdistan’da gönüllü olarak Kürtçe öğretmenliği yaptığı gerekçesiyle yargılanan Zara Mihemedi, Sine Mahkemesi tarafından 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Zara Mihemedi, Kürtçe çocukların okumalarına öncülük ettiği için bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde sembol haline geldi.

Kürtçe öğretmeni ve Kültür-Sosyal Konsey (Nûjîn) üyesi Zara Mihemedi, Kürtçe öğretmek, sosyal seminerler düzenlemek ve Kirmanşah depreminden etkilenenlerle dayanışma içerisinde olmak suçlamalarıyla İran rejimi tarafından 23 Mayıs 2019’da gözaltına alınmıştı.

Mihemedi, bu suçlamalardan dolayı Temmuz 2020’de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı, ardından Sina Temyiz Mahkemesi cezasını 5 yıla indirdi.

Zara Mihemedi’ye verilen ceza, dünyadaki Kürtler tarafından tepkiyle karşılandı ve çok sayıda eylem düzenlendi.

Bugün 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde de Kürtçe öğretmeni Zara Mihemedi’ye destek devam ederken, çok sayıda sosyal medya hesapından Kürt öğretmenin serbest bırakılması için fotoğrafları paylaşıldı.

Ayrıca çok sayıda sosyal medya kullanıcısı da Zara Mihemedi’nin resimlerini kendi hesaplarında profil olarak kullandı.

Rojhilat’ın Sine kentine bağlı Serawle köyünden olan Zara Mihemedi, Birjand Üniversitesi’nde Jeopolitik Çalışmaları bölümünden mezun oldu. Aynı zamandan sivil toplum aktivisti olan Zara Mihemedi, 10 yıldır Sine kentinde ve civarındaki köylerde gönüllü olarak Kürtçe öğretmenliği yapıyor.

6 yıl önce kurulan Kültür-Sosyal Konseyi’nin kurucuları arasında yer alan Kürt kadın öğretmen, daha sonra Konseyin başkanı seçildi.

Öte yandan Rojhilat’ta Kürtçe eğitimi sadece 1946 yılından kurulan Kürdistan Cumhuriyeti’nin 11 aylık döneminde Mahabad’da onaylanmıştı.

Kürdistan Cumhuriyeti’nin devletinin yıkılmasından sonra yeni rejimin iktidara gelmesiyle Kürtçe eğitim yasaklandı ve İran Anayasası’nın 15’inc maddesine göre, ana dilin Farsça ile birlikte çalışma alanlarının olacağı belirtildi.

Ancak şu ana kadar İran’daki üniversitelerde sadece Kürtçe için bir bölüm açılmış. Rojhilat’ın çok sayıda şehir ve köylerinde Kürt gençleri gönüllü olarak Kürtçe öğretiyor.

Diğer Haberler