Doğu Kürdistan’ın Meriwan kentinden Kosekose (Kosegeli) oyunu canlığını koruyor

Doğu Kürdistan'ın Meriwan kentinden Kosekose (Kosegeli) oyunu canlığını koruyor

Ekonomik kriz ve koronavirüs salgını nedeniyle zor bir dönemden geçilen Doğu Kürdistan’da, Kürt kültürünün geleneksel eğlencesi “Kosekose” (Köse) oyunuyla insanlar moral buldu.

Doğu Kürdistan’ın Meriwan kentine bağlı Şerşiw bölgesinde “Kosekose” (Köse) oyunu, zor zamanlar geçiren halkı bir nebze de olsa mutlu etti.

Kürt kültürünün geleneksel eğlencelerinden olan oyun, evde halay çekilerek başlıyor ve aynı coşku ve enerjiyle köydeki bütün evler ziyaret edilerek devam ediyor.

Oyuna katılan bütün erkekler sakal ve bıyık takıyor. Oyundaki iki kişinin sakla ve bıyığı ise daha gür ve beyaz oluyor. Bu iki kişi gruba öncülük ederek akşam boyunca köyü dolaşıyor. Grup kapısını çaldıkları evlerden hediye isterken, ev sahipleri de hediyeye karşılı şart koşuyor. Gruba bir tur halay çekmek şartıyla hediyeler veriliyor. Hediyelerini alan grup, sonra diğer evlerin yolunu tutuyor.

Köyde büyük küçük, isteyen istemeyen herkes oyunun bir parçası oluyor.

Turun ve halayın tamamlanmasından sonra akşamın hasılatına karar veriliyor. Köseler, topladıkları hediyelerin, köyün yoksul evlerine dağıtılmasına karar veriyor.

Diğer Haberler