Kürdistan Bölgesi Irak’tan bağımsız aşı alımı yapacak

Kürdistan Bölgesi Irak'tan bağımsız aşı alımı yapacak

Kürdistan Bölgesi Sağlık ve Bilim Kurulu’nun, Irak’tan bağımsız koronavirüs aşısı temin edebilmek için üretici şirketlerle temas halinde olduğu öğrenildi. Sağlık Bakanı Danışmanı Dr. Aram Rostem de aşı temini konusunda iyimser olduklarını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Sağlık ve Bilim Kurulu Başkanı ve Sağlık Bakanı Danışmanı Dr. Aram Rostem, koronavirüs aşısı almak için Amerikan Pfizer ile İngiltere ile İsveç’in ortak olduğu AstraZeneca firmaları ile görüştüklerini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Dr. Aram Rostem, “Bu firmaların Ortadoğu temsilcileri ile görüştük. Bize anlaşmalarının bir metnini gönderdiler, bunu Bakanlar Kurulu’na sunacağız” dedi.

“2 milyon 470 bin doz aşıya ihtiyaç var”

Kürdistan Bölgesi nüfusunun yüzde 20’sine yetecek kadar aşı temin etmek istediklerini belirten Rostem, “Kürdistan Bölgesi nüfusunun yüzde 20’si 1 milyon 234 bin kişiye tekâbul ediyor. Her bir kişiye 2 doz şeklinde hesaplandığında ilk etapta 2 milyon 470 bin doz aşıya ihtiyacımız lacak” ifadelerini kullandı.

Gelişmeler hakkında Sağlık Bakanı Dr. Saman Berzenci’yi bilgilendirdiklerini ve kendisinin de rızasını aldıklarını anlatan Dr. Aram Rostem, “Biz bilim kuruluyuz. Önerimizi Bakanlar Kurulu’na sunacağız. Kararı onlar verecek. Buna göre tarih belirlenecek” şeklinde konuştu.

Kürdistan Bölgesi Sağlık ve Bilim Kurulu’nun 11 üyeden oluştuğunu, kurulun aşı üreten şirketlerle temas halinde olduğunu belirten Rostem, “Aşı temin etme konusunda iyimserim” dedi.

Dr. Aram Rostem, aşı fiyatları hakkında karşılıklı şartlar nedeniyle açıklama yapmayacaklarını belirterek, aşıların eksi 70 derecede muhafaza edilebilmesi için gerekli çalışmayı yapabileceklerini söyledi.

“Henüz resmi bir sözleşme yok”

Sağlık Bakanı Dr. Saman Berzenci de sözkonusu firmalarla henüz resmi bir sözleşme imzalamadıklarını söyledi.

Bakan Berzenci, “Kabul edildiği taktirde Bakanlar Kurulu aşılar için uygun bütçeyi hazırlayacak” dedi.

Berzenci ayrıca alım için onay alındığı taktirde aşı için yol haritasını belirleyeceklerini dile getirdi.

“Çinli Snopharm Kürdistan Bölgesi’ne 5 bin doz aşı verecek”

Kürdistan Bölgesi Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Aso Hewêzi de aşı konusunda Amerikan Pfizer, İngiltere/ İsveç aşısı AstraZeneca ve Çinli Snopharm firmaları ile de temas halinde olduklarını belirtti.

Çinli Snopharm firmasının Kürdistan Bölgesi’ne 5 bin doz aşı hibe edeceğini belirten Hewêzi, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani’nin de aşı temin edilmesi konusunda girişimlere destek verdiğini hatırlattı.

“Irak Kürdistan Bölgesi’nin payını ayır tutacak”

Irak’ta Mart ayında koronavirüs aşılarına başlanması bekleniyor. Daha önce Rûdaw’a konuşan Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf Bedir, Amerikan Pfizer şirketi ile anlaştıklarını, 1 milyon 500 bin doz koronavirüs aşısının ülkeye getirileceğini söylemişti.

Aşının Irak’ta vilayetlerin nüfusuna göre dağıtılacağını belirten Bedir, Kürdistan Bölgesi’ne düşen payı da kendilerine ulaştıracaklarını ifade etmişti.

Diğer Haberler