Fransız tarihçi ve arkeolog Georges Perrot’nun 1865’te bir dergide “Haymana Kürtleri” adıyla yayımlanan makalesi ve Murad Ciwan’ın “Haymana Kürtleri ve Kürtlerin Orta ve Batı Anadolu’daki Varlığı” adlı çalışması “Haymana Kürtleri” adlı kitapta yayımlandı.
Georges Perrot’un Haymana Kürtleri ile ilgili 1865’te yazdığı yazıların çevirisi ile yazar Murad Ciwan’ın “Haymana Kürtleri ve Kürtlerin Orta ve Batı Anadolu’daki Varlığı” adlı çalışmasının yer aldığı “Haymana Kürtleri” kitabı Avesta Yayınları’ndan çıktı.
Arkeolog Georges Perrot, 1861 yılında Fransız eğitim bakanlığı adına mimar Edmond Guillaume ve misyonun doktoru Jules Delbet’le birlikte Yunanistan ve Küçük Asya’ya (bugünkü Batı ve Orta Anadolu’ya) bilimsel ve edebi araştırmalar için gitti. Bu araştırma ve incelemelerin sonuçları 1872 yılında Fransa’da yayımlandı. Kendisi heyetin başkanlığını yapıyordu. Gezileri sırasında Angora (bugünkü Ankara) ve dolaylarına da uğradılar. Gezi programında olmamasına rağmen heyet, Angora ile Haymana arasında, Haymana’ya yakın bir yerde bulunan Gavur Kale kalıntılarını ve kalenin ön tarafında oldukça yüksek bir kayaya işlenmiş olan antik dönem rölyeflerini incelerken, Georges Perrot’un ilgisini civar köylerde yaşayan Kürtler çekti. Arkadaşlarını Angora’da bırakarak, zaman zaman çevirmenliğini de yapan korumasıyla birlikte Haymana Kürtleri arasında 12 gün süren bir keşif gezisine çıktı, köylülere misafir oldu, onları yakından tanıdı, haklarında bilgiler derledi. Bu geziden elde ettiği bilgileri yazıya dökerek 1865 yılında Revue des Deux Mondes’te “Les Kurdes de L’Haimaneh” (Haymana Kürtleri) adıyla yayımladı.
Kitapta bu önemli makalenin Heval Bucak tarafından yapılan çevirisiyle Murad Ciwan’ın “Haymana Kürtleri ve Kürtlerin Orta ve Batı Anadolu’daki Varlığı” yer alıyor.
Avesta Yayınları’ndan çıkan kitap 120 sayfadan oluşuyo