Kürt El Kaide Taburları yöneticileri ABD’nin “Özel Küresel Terörist” listesine eklendi

Kürt El Kaide Taburları yöneticileri ABD'nin "Özel Küresel Terörist" listesine eklendi İsmail Fuad Resul, Fuad Ahmed Nuri Ali el Şahhan ve Niamat Hama Rahim Şerifi’y

ABD, Rojhılat ve Güney Kürdistan sınırında faaliyet gösteren Kürt El Kaide Taburları yöneticilerinden İsmail Fuad Resul, Fuad Ahmed Nuri Ali el Şahhan ve Niamat Hama Rahim Şerifi’yi “Özel Küresel Terörist” listesine ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın El Kaide’nin İran içinde yeni harekat merkezleri kurmasına izin verdiğini ve El Kaide’nin İran’daki 5 liderini “Özel Küresel Terörist” listesine aldıklarını duyurdu.

Pompeo, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, daha önce Hazine Bakanlığınca yaptırım uygulanan İran’daki El Kaide liderlerinden Abdul Rahman El Mağrebi olarak da tanınan Muhammed Abbatay ve Sultan Yusuf Hasan El Arif’in yanı sıra Rojhılat ve Gney Kürdistan sınırında faaliyet gösteren Kürt El Kaide Taburlarının ldierlerleri İsmail Fuad Resul, Fuad Ahmed Nuri Ali el Şahhani ve Niamat Hama Rahim Şerifi’yi, Özel Küresel Terörist listesine eklediklerini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, Abdülrahman El Mağrebi olarak da bilinen İran’daki El Kaide lideri Muhammed Abbatay’ın konumu veya kimliğine dair bilgi sağlayanlara 7 milyon dolara kadar ödül verileceğini de açıkladı.

“İran El Kaide’nin yeni ana karargahı oldu”

Pompeo, yazılı açıklamanın yapıldığı saatlerde Washington’daki Ulusal Basın Kulübünde açıklamalarda bulundu.

Tahran yönetiminin göstermelik olarak El Kaide’nin İran’daki unsurlarına sıkı sınırlamalar getirdiğini dile getiren Pompeo, birçok El Kaide saldırısının talimatının İran’dan geldiğini söyledi.

Pompeo, “İran, rejimin örgüt için koyduğu kurallara uyması ve kontrol altında kalması koşuluyla El Kaide’ye İran’da bir harekat merkezi kurma izni verdi. İran, ayrıca 2015’ten bu yana rejimin gözetiminde El Kaide elebaşlarının ülkede serbest dolaşmasına izin verdi. İran İstihbarat ve Güvenlik Bakanlığı ile İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) El Kaide faaliyetleri için bu kişilere kalma yeri ve seyahat belgeleri, kimlik kartı, pasaport gibi lojistik destek sağladı. Bu destekle birlikte El Kaide, liderliğinin merkezini Tahran’a taşıdı” dedi.

İran’daki El Kaide liderlerinin dünyadaki diğer El Kaide örgütleri ile iletişim sağladığını ve onlara fon tedarik ettiğini ileri süren Pompeo, “Birçok konuda İran’ın desteğini alıyorlar. Terör için şimdi ellerinde yeni araçlar var. Dünyanın en büyük terör destekçisi ülke olan İran İslam Cumhuriyeti artık onların ana karargahı” diye konuştu.

Pompeo, 1998’de ABD’nin Kenya ve Tanzanya’daki diplomatik misyonlarına yönelik bombalı saldırıyı organize eden El Kaide ldierlerinden Ebu Muhammed El Masri olarak bilinen Abdullah Ahmed Abdullah’ın da 7 Ağustos 2020’de Tahran’da öldürüldüğünü doğruladıklarını söyledi.

Diğer Haberler